In topul primilor 100 de exportatori din Romania, dintr-un total de circa 22.000 de firme, se afla doar trei companii cu capital romanesc, cifre care "trebuie sa puna pe ganduri", a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie, Mihai Daraban, apreciind ca aceste firme trebuie sustinute.

"Sunt vreo 22.052 de exportatori in Romania, dar primii 1.000 detin 82,4% din exportul Romaniei, ca sa nu mai vorbesc ca primele cinci companii detin 14,4% din exporturi. In primele 100 sunt doar trei firme cu capital romanesc, deci trebuie sa ne puna pe ganduri aceste cifre, avem mult de lucru, scrie Mediafax.

. Nu avem foarte multi jucatori economici cu care sa putem merge in acele zone de interes pentru noi. Cred ca s-a ajuns la o anumita saturatie pe spatiul intracomunitar, trebuie iesit in afara", a afirmat Daraban la o conferinta organizata de CCIR in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Turismului. El a aratat ca cifrele nu sunt incurajatoare, avand in vedere ca 70% din comertul exterior se realizeaza catre tarile din Uniunea Europeana.

Potrivit datelor prezentate, in Romania sunt 118 firme private cu capital integral romanesc cu afaceri intre 10 si 20 milioane euro si 389 de companii cu afaceri intre 20 si 50 milioane euro. Totodata, 76 de firme au afaceri in intervalul 50-100 milioane euro si doar 55 de companii au cifra de afaceri de peste 100 milioane euro.

"Aici cred ca se impun noi abordari, ideea de a promova un produs in sine romanesc ca si produs de export cred ca trebuie transferat in ceea ce inseamna gasirea de parteneriate. Trebuie sa gasim partenerii mediului de afaceri din Romania, pentru ca dupa 25 de ani sunt societati care, desi la prima generatie, au aceasta dorinta de a-si gasi parteneri pe pietele externe", a mai spus Daraban.

El a aratat ca firmele romanesti trebuie sustinute si incurajate sa se finanteze si pe alte cai decat resursele bancare, cum ar fi pietele de capital sau incheierea de parteneriate externe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri