kea a cumparat cele 33.600 de hectare de padure de la o firma suedeza, Greengold, condusa de fostii parteneri ai universitatii americane Harvard in Romania, si devine astfel cel mai mare proprietar de paduri din Romania.

Ikea a transmis, joi, la solicitarea Mediafax, ca a achizitionat suprafata respectiva de la firma Greengold European Capital SA. RISE Project a anuntat, in luna ianuarie, ca universitatea Harvard a cedat, dupa un scandal imens de coruptie, o parte padurile detinute in Romania catre grupul suedez Greengold, condus de catre parteneri si angajati de la Bucuresti ai diviziei de investitii a universitatii americane.

Grupul a fost infiintat de un suedez de origine romana, Sorin Chiorescu, acesta fiind in prezent presedintele Greengold. Chiorescu nu a putut fi contactat, pana la ora transmiterii stirii, pentru declaratii. Un alt roman din echipa Greengold, Alexandru Florea, a refuzat sa comenteze informatiile.

Ikea a cumparat in Romania 33.600 de hectare de padure, de la o companie privata, in judetele Prahova, Buzau, Vrancea, Botosani si Bihor. Ikea a fost consiliata de avocatii de la WolfTheiss. Romania este prima tara in care Ikea Group isi va coordona singura activitatea de administrare a padurilor aflate in proprietate, prin intermediul unei companii romanesti, IRI Investments SRL, parte din Ikea Group. "Ikea Group a decis sa investeasca in operatiuni forestiere. Aceasta decizie ne faciliteaza accesul la materie prima lemnoasa administrata sustenabil (...). Investitia in paduri este si o modalitate de a ne diversifica activele. Prin aceasta achizitie, Romania devine prima tara in care Ikea Group isi va administra propriile operatiuni forestiere si ne-am propus sa fim un exemplu de management sustenabil al padurilor", a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL.
Ikea nu a comunicat pretul tranzactiei.

Raspunzand unei solicitari, Frederik de Jong a precizat ca nu poate comunica pretul din cauza contractului de confidentialitate incheiat cu fostul proprietar al padurilor, o companie privata.

Pentru moment, Ikea nu intentioneaza sa achizitioneze si alte paduri in Romania, a spus de Jong. "Angajamentul Ikea Group in Romania este pe termen lung. Este insa prea devreme pentru a putea estima mai multe despre posibile alte investitii in acest moment. Dar suntem deschisi sa comunicam mai multe informatii imediat ce vor fi disponibile", a afirmat el.

Totodata, de Jong a aratat ca abordarea Ikea in privinta administrarii padurilor depaseste nevoile imediate ale business-ului, pentru a ajuta la schimbarea modului in care padurile sunt administrate pe termen lung. Intrebat ce volum de masa lemnoasa va fi taiata anual si care este strategia de reimpudurire, reprezentantul Ikea a afirmat ca aceste date nu au fost inca stabilite.

"IRI (IKEA Resource Independence, n.r.) Investments SRL a incheiat de curand achizitia de paduri. In acest moment, eforturile noastre se concentreaza pe a ne asigura ca toti pasii necesari sunt facuti pentru a administra padurile in mod responsabil si pentru a adera la cele mai inalte standarde de management forestier. Este prea devreme pentru a putea spune mai multe in acest moment, dar suntem deschisi sa comunicam mai multe informatii imediat ce vor fi disponibile", a spus el.

Grupul ajunge sa detina astfel in Romania - in premiera mondiala - atat resurse de lemn, cat si o relatie directa de productie cu furnizorii locali de mobila, respectiv produse finite in magazine. Potrivit Violetei Nenita, purchasing operations manager South East Europe Ikea Purchasing, in Romania Ikea colaboreaza cu peste 20 de furnizori, care produc in principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramica. "Mai mult de 14.000 de persoane lucreaza pentru furnizorii nostri din Romania, iar valoarea produselor achizitionate de Ikea Group din Romania a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an. Avem colaborari de peste 15 ani cu furnizorii nostri actuali, perioada in care cei mai multi dintre ei si-au marit vanzarile si si-au imbunatatit semnificativ capacitatile de productie", a adaugat Nenita.

Divizia de retail a Ikea Group este reprezentata in Romania printr-un magazin, deschis in Bucuresti in 2007, iar grupul a cumparat recent terenul pentru al doilea magazin, tot in Bucuresti.

Sursa foto: Ikea/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri