Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Comisia Europeana si Ministerul Roman al Integrarii Europene, planuiesc lansare unei facilitati de creditare pentru microintreprinderi si firme mici de 52,5 milioane euro (circa 185 milioane lei), informeaza un comunicat BERD.
Valoarea totala a facilitatii de credit este de pana la 52,5 milioane euro, din care pana la 40 milioane euro vor fi furnizati de BERD, iar 12,5 milioane euro vor fi acordati de Comisia Europeana si de Ministerul Integrarii Europene (MIE) din Romania.

Valoare totala a finantarilor care vor fi acordate prin acest proiect ar putea fi marita in viitor, ca urmare a unor aranjamente de cofinantare cu bancile comerciale. Fondurile acordate vor fi insotite de o facilitate de acoperire a riscului in valoare de 3 milioane euro, destinata sprijinirii acordarii de imprumuturi catre firme mici si microfirme, si de fonduri de asistenta tehnica de 2,5 milioane euro pentru intarire institutionala, informeaza NewsIn.

Proiectul a primit aprobarea de principiu, iar conducerea BERD va lua o decizie pe 3 octombrie. Creditele vor fi acordate prin intermediul bancilor comerciale si al institutiilor financiare nebancare (IFN) ce finanteaza piata microfirmelor si a firmelor mici.

"Un accent deosebit se va pune pe accesibilitatea microfirmelor si a firmelor mici din zona rurala, inclusiv a regiunilor ce nu sunt atat de atractive din punctul de vedere al dinamicii economice", se arata in raportul publicat de BERD. Alt obiectiv va consta in ajutarea IFN-urilor care ofera microcredite, dar si a oferi stabilitate pe termen lung a acestor institutii. BERD isi propun sa mai ajute accesibiliatea bancilor comerciale la intreprinderile micro si mici din regiunile rurale.

Un alt obiectiv al institutiei europene consta in formarea unei sectii intr-o institutie publica romana, care va gestiona programe de imprumuturi pentru firme mici si microfirme. Acest proiect urmeaza sa fie discutat, informeaza institutia europeana.

"Impactul asupra tranzitiei (n.r. dezvoltarea pietei intreprinderilor micro si mici) este asteptat sa fie ridicat sau chiar excelent.", informeaza comunicatul BERD. Proiectul va avea patru forme principale de impact asupra tranzitiei. in primul rand, el va spori disponibilul de finantare pentru firme mici si micro firme, inclusiv pentru cele care nu sunt atractive in mod normal pentru institutiile financiare.

In al doilea rand, va contribui la intarirea si la tranzactionarea IFN-urilor viabile financiar. Pentru bancile comerciale, proiectul va duce la intarirea lor prin largirea bazei de clienti. in plus,proiectul va ajuta la construirea unei capacitati manageriale a institutiilor publice din Romania in gestionarea programelor de finantare pentru firme mici si micro firme, sustine BERD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri