Proiectul de lege privind achizitiile publice este neclar, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care propune prelungirea perioadei de consultare pana la 30 septembrie, timp in care Ministerul de Finante ar urma sa publice nota de fundamentare a proiectului. Pe de alta parte, MFP a anuntat ca dezbaterea publica pe aceste proiecte de legi se vor derula pana la 31 august si ca perioada de dezbatere nu a fost niciodata limitata la doar 10 zile, aceasta interpretare fiind dintr-o eroare.

Proiectele de legi in domeniul achizitiilor publice se vor afla in dezbatere publica pana la 31 august, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP). "Acest termen pentru realizarea consultarii publice a fost anuntat si in cadrul evenimentului intitulat «Noul Cadru strategic in domeniul Achizitiilor Publice - obiective si actiuni prioritare», organizat in data de 21 iulie, la Palatul Victoria. (...) Perioada de dezbatere publica a celor doua proiecte de legi nu a fost niciodata limitata la doar 10 zile, aceasta interpretare aparand dintr-o eroare", sustin Finantele, intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Cele doua proiecte vizeaza Legea privind achizitiile publice, respectiv Legea privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

AOAR: proiectul este neclar, consultarile ar trebui prelungite pana la 30 septembrie

AOAR apreciaza ca in lipsa unei note de fundamentare nu se poate intelege care sunt domeniile economice vizate. "Legea propusa trebuie sa fie accesibila, inteligibila si practica pentru a putea fi inteleasa si aplicata, nu numai de catre institutiile centrale si de cele 84 Consilii Judetene si Prefecturi, ci si de cele 3.600 comunitati locale, care nu beneficiaza de personal calificat sau fonduri pentru achizitia de servicii specializate", se arata intr-un comunicat al AOAR, citat de Mediafax.

Actualul proiect de lege creste gradul de confuzie intre diferitele tipuri de achizitii publice si nu asigura simplificarea activitatii prin promovarea, asa cum s-a anuntat, a patru acte normative distincte, extrem de utile in actuala etapa de restructurare economica, conform sursei citate.

"Concret, in actualul proiect de lege se amesteca achizitia de produse, de servicii (care combina lucrarile de constructii cu serviciile specializate), achizitiile speciale (aparare/securitate), achizitiile centralizate (enuntate la modul general, in conditiile in care din bugetele anuale se stie foarte bine si se pot defini care sunt produsele ce se vor achizitiona centralizat", se mai precizeaza in comunicatul AOAR.

AOAR solicita revederea structurii actualului document, plecand de la necesitatile majore realizarii de investitii necesare imbunatatirii rapide si semnificative a conditiilor economice si sociale prin implicarea transparenta a sectorului privat.

Saptamana trecuta si AmCham Romania a cerut prelungirea cu 30 de zile a perioadei pentru consultari pe tema legislatiei achizitiilor publice, fata de cele zece zile anuntate de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice.

Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice au lansat in dezbatere publica, in urma cu aproximativ doua saptamani, proiectul de lege privind achizitiile publice clasice si cel privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, comunicand pentru consultari publice un termen de doar zece zile, care a expirat la 1 august.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri