Regina Maria, a doua cea mai mare retea privata de sanatate din piata romaneasca, a fost vanduta de fondul de investitii Advent si de fondatorul companiei, Wargha Enayati, catre Mid Europa Partners, o firma de private equity axata pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Tranzactia este supusa aprobarii anti-trust, procedurile urmand sa dureze pana in ultimul trimestru al anului 2015.

Tranzactia, care consta in vanzarea Regina Maria, este estimata, potrivit surselor din piata consultate de wall-street.ro, la peste 100 milioane de euro, ceea ce o plaseaza printre cele mai mari deal-uri incheiate de doua fonduri de investitii. Printre cei mai interesati "petitori" pentru Regina Maria au fost turcii de la Acibadem, grupul Fresenius fiind un alt jucator strategic care a intrat in competitie pentru preluarea Regina Maria.

Dupa aceasta tranzactie, Mid Europa Partners devine cel de-al treilea fond de private equity care este actionar al afacerii Regina Maria, dupa ce anterior operatorul de servicii medicale a fost detinut de Advent International, iar in perioada 2007 - 2010 printre actionari s-a numarat fondul de investitii 3i. Antreprenorul Wargha Enayati detinea, anterior tranzactiei cu Mid Europa Partners, 20% din Regina Maria.

Regina Maria si piata serviciilor medicale

Cu aproximativ 300.000 de abonamente corporate, Regina Maria este unul dintre cei mai mari operatori privati de servicii de sanatate din Romania, avand o prezenta nationala prin 22 de clinici, 4 spitale, 11 laboratoare si 5 centre de imagistica.

Nikolaus Bethlen, partener al Mid Europa, care conduce activitatile Mid Europa in Romania, a spus dupa anuntul tranzactiei ca Regina Maria reprezinta "o platforma de dezvoltare puternica pentru capitalizarea oportunitatilor semnificative de crestere in piata serviciilor medicale din Romania".

"Avem convingerea ca in perioada urmatoare, cu suportul noilor actionari, vom accelera ritmul de crestere al companiei. Credem ca expertiza cu care vine Mid Europa in domeniul serviciilor medicale va contribui la succesul proiectelor noastre", a declarat Fady Chreih (foto), CEO al Regina Maria.

In tranzactie au fost implicati din partea Mid Europa - Csanad Daniel, Tas Tobias, Albert Jelinek si Bartosz Malecki, avandu-i alaturi pentru consiliere juridica pe avocatii de la White & Case si Bondoc si Asociatii, pe Ernst&Young pentru consiliere financiara si Banca Comerciala Romana (Erste Group), in calitate de consultant M&A si banca finantatoare a tranzactiei.

Despre Mid Europa Partners, noul proprietar al retelei Regina Maria

Mid Europa Partners este o firma independenta de private equity, axata pe Europa Centrala si de Est si Turcia. Operand din Londra, Budapesta, Varsovia si Istanbul, Mid Europa Partners consiliaza si administreaza fonduri totale de aproximativ 4,2 miliarde de euro. Echipa Mid Europa Partners a investit in regiune inca din 1999. [vezi mai multe despre Mid Europa, gigantul care a cumparat Regina Maria]

Reteaua de sanatate Regina Maria deserveste peste 1,2 milioane de pacienti retail si are un portofoliu de aproximativ 300.000 de abonamente corporate. Reteaua are 21 de locatii proprii, 4 spitale, 2 maternitati, 5 campusuri medicale, 5 centre de imagistica, 11 laboratoare acreditate, banca proprie de celule stem si peste 180 de policlinici partenere in tara.

Regina Maria era detinuta in proportie de 80% de fondul american Advent, care a preluat pachetul majoritar in 2010, restul actiunilor fiind in proprietatea medicului Wargha Enayati.

Principalii concurenti ai Regina Maria sunt Medlife (liderul pietei), Sanador, Medicover si Medsana.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri