Cotatiile internationale la benzina, in functie de care OMV Petrom stabileste tarifele la pompa, au crescut mult in acest an, desi titeiul s-a ieftinit, iar in Romania taxele reprezinta 50% din pretul final, potrivit companiei, care noteaza ca a redus preturile cu 40 de bani in ultimele saptamani.

"Preturile la pompa reflecta cotatiile internationale la benzina si motorina. Cotatiile internationale la benzina si motorina sunt influentate de cotatiile la titei dar si de alte elemente, prin urmare pot avea, pe termen scurt, evolutii divergente fata de cotatiile la titei. Acest lucru s-a intamplat inclusiv in prima parte a acestui an, cand cotatiile internationale pentru benzina au crescut semnificativ", au declarat reprezentantii OMV Petrom, citati de Mediafax.

Compania aminteste ca in preturile la pompa, componenta produs, care reflecta cotatiile internationale la benzina si motorina, reprezinta numai jumatate, restul fiind reprezentat de taxe. "Compania a reflectat evolutiile cotatiilor la benzina si motorina intr-o maniera moderata, evitand astfel transferarea integrala a volatilitatii acestor cotatii. Prin urmare, compania a operat scaderi succesive de preturi care numai in ultimele 3-4 saptamani au reprezentat cumulat circa 40 de bani", spun oficialii Petrom.

In primele sase luni, pretul mediu al titeiului Ural a scazut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similara a anului precendent, iar pretul mediu realizat la titei s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril in primul semestru al anului trecut.

"Ne asteptam ca pretul mediu al titeiului Brent sa inregistreze o valoare medie de 50-60 dolari/bbl. Diferentialul Brent-Urals se anticipeaza ca va ramane relativ mic. In cea de-a doua jumatate a anului 2015, se estimeaza ca marjele de rafinare vor scadea fata de nivelul inregistrat in primele sase luni din 2015, ca urmare a persistentei supracapacitatii de rafinare pe pietele europene. Ca urmare a scaderii cotatiei titeiului, se estimeaza ca preturile mai reduse ale produselor petroliere vor sustine cererea din marketing, in contextul cresterii concurentei", arata OMV Petrom, in raportul semestrial transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Programul de investitii al Petrom pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din upstream. In prima parte a acestui an, insa, investitiile au fost reduse cu 29%, de la 2,9 miliarde lei in primul semestru din 2014, la 2,06 miliarde lei in perioada similara a acestui an, avand in vedere noul context al pretului titeiului.

"In rafinare putem procesa 4,5 milioane tone. In momentul de fata noi producem 3,8-3,9 milioane tone titei. Deci avem capacitate de rafinare mult peste productia curenta. Gradul de utilizare (al rafinariei Petrobrazi, n.r.) este undeva la 80%, deci mai avem loc sa rafinam mai mult, pentru a livra mai mult. Un alt lucru important este ca in contextul pietei avem suficiente capacitati de rafinare pentru a acoperi cererea. Nu se pune problema sa vindem titei", a declarat miercuri Gabriel Selischi, membru in Directoratul OMV Petrom, responsabil pentru Upstream, intrebat daca ar putea vinde titei companiei concurente Rompetrol, care va opri rafinaria Petromidia timp de 40 de zile, pentru revizie tehnica.

Profitul net al OMV Petrom a scazut in primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), in contextul declinului vanzarilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat de preturile mai mici la comercializarea produselor petroliere. In primele sase luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil actionarilor de 1,39 miliarde de lei, la vanzari de 10,72 miliarde de lei.

Productia de titei si gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane barili echivalent petrol, iar productia totala de titei si gaze in Romania a atins nivelul de 31,3 milioane barili echivalent petrol, fata de 31,1 milioane barili echivalent petrol in aceeasi periaoda a anului trecut. Productia interna de titei a fost de 13,9 milioane barili echivalent petrol, in scadere cu 1%, reflectand in principal declinul natural inregistrat in zacamantul Suplacu, se arata in raportul OMV Petrom. OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele luniii 16.450 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri