Oltchim a raportat la jumatatea anului un profit net, contabil, de 2.31 miliarde lei (518 milioane euro), dupa anularea unor datorii de 2.35 miliarde lei in baza planului de reorganizare, din activitatea curenta combinatul chimic avand in primul semestru pierderi in scadere la 9.12 milioane lei.

Anularea datoriilor, in special a celor chirografari, a dus la un rezultat brut de 2.35 miliarde lei, arata Oltchim in raportul semestrial transmis Bursei. Compania noteaza de asemenea un impozit pe profit de 32.3 milioane lei ca urmare a inregistrarii de venituri din anularea de datorii si o pierdere de 9.12 milioane lei din activitatea curenta, rezultand un profit net de 2.31 miliarde lei.

"Pierderea totala din activitatea curenta s-a redus in doi ani cu 138 milioane lei, de la -147 milioane lei la -9 milioane lei in prima jumatate a acestui an. EBITDA s-a imbunatatit cu 90.1 milioane lei, de la -65.7 milioane lei in primul semestru din 2013 la plus 24.4 milioane lei in semestrul I 2015", arata compania. Cifra de afaceri a crescut cu 35% fata de jumatatea anului trecut, la 364 milioane lei, scrie Mediafax.

"Acestea sunt cele mai bune rezultate economico-financiare din activitatea curenta inregistrate de Oltchim in ultimii patru ani (...) Rezultatele economice obtinute de Oltchim SA in semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de masuri care au vizat recastigarea increderii clientilor majoritari externi (valoarea exportului reprezinta 74% din cifra de afaceri), o mai buna utilizare a resurselor financiare si eliminarrea tuturor cheltuielilor care nu sunt strans legate de activitatea de productie", se arata in comunicatul transmis de Oltchim joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Planul de reorganizare, aprobat in aprilie, a prevazut pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din suma datorata de Oltchim. Creditorii garantati, printre care BCR, grupul Electrica si Banca Transilvania, au ramas prin reorganizare cu trei sferturi din creante. In plus, creditorii garantati si bugetari au primit si optiunea de a converti creantele in actiuni la companie.

Totodata, planul a inclus stergerea aproape integrala a datoriilor catre creditorii chirografari, in randul carora se afla si furnizorii Oltchim de materii prime. Potrivit comunicatului, in ultimele 18 luni Oltchim a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masa) pentru toti salariatii. "In acelasi timp, personalul disponibilizat, in contul salariilor compensatorii, a incasat lunar in aprilie si mai suma de 531 lei, iar incepand cu luna iunie 1.000 lei lunar", potrivit sursei citate. Oltchim are circa 2.200 salariati. Valoarea totala a investitiilor realizate in primul semestru al anului 2015 este de aproximativ 6,1 milioane lei, din surse proprii.

Compania de stat din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro. Statul a incercat in mai multe randuri privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania. Combinatul este detinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54.8% din actiuni, PCC SE cu 32.34% si de alti actionari, cu 12.85%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri