Rompetrol Rafinare (RRC), parte a grupului KMG International, a inregistrat un profit net consolidat de 18 milioane dolari in primul semestru, fata de o pierdere de 46,9 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 29%, influentata de pretul petrolului

In trimestrul al doilea, Rompetrol Rafinare a raportat un profit de 18,4 milioane dolari, fata de o pierdere de 20 milioane dolari in intervalul similar al anului trecut, se arata intr-un comunicat al companiei, scrie Mediafax.

Rezultatul operational consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o evolutie pozitiva, la 56 milioane dolari in primul semestru, nivel dublu comparativ cu primele sase luni ale anului precedent. In trimestrul al doilea, EBITDA s-a situat la 67 milioane dolari, de patru ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Evolutia pozitiva a fost sustinuta de cantitatea de materie prima prelucrata in prima jumatate a anului 2015 la rafinariile Petromidia, Vega si divizia de petrochime, mai mare cu 11% comparativ cu cea inregistrata in primul semestru din 2014, precum si de eficientizarea costurilor de procesare, cresterea randamentelor produselor, imbunatatirea fluxurilor tehnologice si vanzarea produselor finite cu 10% mai mare decat in 2014, noteaza Rompetrol.

Cantitatea de materie prima prelucrata a crescut in urma investitiilor derulate de KMG International si unicul sau actionar, compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru cresterea capacitatii de prelucrare a rafinariei Petromidia - peste 5 milioane tone anual, precum si in modernizarea instalatiilor industriale.

In prezent, rafinaria Petromidia proceseaza in medie aproximativ 15.000 de tone de materie prima pe zi, in crestere cu peste 7% fata de media atinsa in 2014 - 13.800 de tone/zi. De asemenea, compania implementeaza programul de transformare "Change for good", care vizeaza o imbunatatire a intregului flux de operatiuni specifice activitatilor de rafinare - petrochimie, trading - logistica, retail - marketing.

Atat cifra de afaceri bruta consolidata a companiei Rompetrol Rafinare din primul semestru al anului 2015, de aproximativ 2 miliarde dolari, in scadere cu 29% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cat si cea raportata pentru trimestrul al doilea, de 1,1 miliarde dolari, au fost influentate de scaderea cotatiilor internationale la produsele petroliere de la un nivel de 800-900 dolari/mt pana la un nivel de 400-500 dolari/mt, desi vanzarile cantitative au crescut semnificativ.

Pe fondul cresterii productiei celor doua rafinarii - Petromidia si Vega - dar si a diviziei de petrochimie, exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cantitativ cu 12% comparativ cu primul semestru al anului trecut, valoarea acestora fiind de peste 763 milioane dolari in prima jumatate a anului 2015.

Compania a contribuit cu 678 mil. dol la stat

Rompetrol Rafinare a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, platind peste 678 milioane dolari in primul semestru din 2015, din care 389 milioane dolari in trimestrul al doilea, arata compania.

Petromidia reprezinta 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei, iar investitiile totale realizate de KMG International si KazMunayGas pentru aceasta platforma se ridica la peste 1,3 miliarde dolari.

Pe segmentul de rafinare, compania a inregistrat un profit net de 24,8 milioane dolari in trimestrul al doilea si de 44,4 milioane dolari in prima jumatate a anului, fata de rezultatul negativ de 22,9 milioane dolari din trimestrul al doilea din 2014, respectiv pierderea de 51,2 milioane dolari in primele sase luni ale anului trecut. Indicatorul EBITDA (rezultatul operational) a atins valori pozitive de 44,8 milioane dolari in trimestrul al doilea, respectiv de 36,4 milioane dolari in primul semestru, comparativ cu cele negative din perioadele similare ale anului trecut, de 2,3 milioane dolari in trimestrul al doilea, respectiv de 7,26 milioane dolari la semestru.

Cifra de afaceri bruta inregistrata pe segmentul de rafinare in prima jumatate a anului 2015, in valoare de 1,7 miliarde dolari, precum si cea din trimestrul al doilea, de 969,9 milioane dolari, au fost influentate de scaderea cotatiilor titeiului Brent si Ural din prima jumatate a anului, cu 47% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cantitatea de materii prime prelucrata la rafinaria Petromidia in primul semestru din 2015 a fost mai mare cu 11% fata de perioada similara a anului trecut si a atins nivelul de 2,6 milioane tone - cea mai mare cantitate procesata in cursul unui semestru de la punerea in functiune a rafinariei, in anul 1979.

In trimestrul al doilea, Petromidia a prelucrat 1,4 milioane tone de materie prima, in crestere cu 15,87% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost procesate 1,22 milioane de tone. In aceeasi perioada, gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a fost de 88,76%, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului 2014.

De asemenea, cantitatea de materii prime prelucrate la rafinaria Vega a fost de 156.752 tone in primul semestru, mai mare cu 18,6% decat in perioada similara a anului 2014, iar in trimestrul al doilea, supusul total de materie prima al rafinariei din Ploiesti a fost de 91.941 tone, in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut.

In urma cresterii cantitatilor de materii prime prelucrate, vanzarile de carburanti au urcat atat pe piata interna, cat si pe cea externa. In primul semestru, compania a vandut 821.000 tone pe piata interna, mai mult cu 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, 1,1 milioane tone pe principalele piete externe in care se afla subsidiarele KMG International, precum si in tarile din jurul Marii Negre (in cretere cu 11% comparativ cu primul semestru al anului trecut).

Cantitatea de materii prime prelucrate de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare a fost mai mare cu 8,2% in primele sase luni (91.600 de tone) comparativ cu cea realizata in acelasi interval al anului trecut. In trimestrul al doilea, productia totala de polimeri a fost de 37.527 tone, in crestere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au produs 35.728 tone.

Segmentul de petrochimie este unicul producator de polipropilena din Romania. Obiectivele companiei vizeaza diversificarea produselor finale, in special pe categoriile secundare de produse. Strategia dinamica de dezvoltare asigura companiei o pozitie competitiva pe piata regionala, in zona Marii Negre si a Marii Mediterane, in Europa Centrala si de Est.

Pe segmentul de distributie, in primele sase luni ale anului, cifra de afaceri bruta inregistrata s-a situat la 1,11 miliarde dolari, in scadere cu 26% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Cantitatile de carburanti vandute in retail in primul semestru au insumat 289.000 tone, iar cele in regim en-gros 468.000 tone, mai mult cu 1%, respectiv 2%, comparativ cu primul semestru din 2014. Vanzarile de GPL (gaz petrolier lichefiat) din primele sase luni ale anului s-au mentinut la nivelul din prima jumatate a anului trecut, respectiv la 138.000 tone.

Atat cifra de afaceri bruta, cat si indicatorul EBITDA (profitul operational) si rezultatul net al companiei au fost influentate de evolutia cotatiilor internationale, a cursului de schimb dolar/leu si a mediului economic local. In prima jumatate a anului 2015, cursul de schimb valutar a fost cu 22% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar cotatiile exprimate in moneda de referinta (dolar) au scazut cu 39% la benzina si 41% la motorina. Efectul coroborat al celor doi factori a determinat scaderea efectiva in lei a cotatiilor cu aproximativ 25% pentru benzina si 27,5 % pentru motorina, fata de aceeasi perioada din 2014. Pe de alta parte, preturile medii ale carburantilor comercializati in statiile Rompetrol au fost influentate de accizele mai mari din primul semestru al acestui an fata de intervalul similar din 2014. Acesti factori au determinat o scadere a preturilor medii cu 9% la benzina si 10% la motorina in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014.

KMG International, prin intermediul companiei Rompetrol Downstream, deruleaza un program de extindere si modernizare a retelei de statii de distributie carburanti, de adaptare la noul concept Rompetrol, atat in Romania, cat si in Georgia si Moldova. Activitatile de retail ale KMG International sunt desfasurate in peste 1.000 de puncte de distributie carburanti detinute si operate in tari precum Romania, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Franta si Spania. In Romania, compania opereaza 735 de puncte de distributie carburanti (statii proprii, statii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 si 20 metri cubi), 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL la Constanta, Arad si Bacau.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare, inclusiv activitatea de petrochimie, si cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas.

Actiunile Rompetrol Rafinarie sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, cu urmatoarea structura de actionariat: KMG International N.V. Olanda, 48,11%, statul roman, 44,69% si alti actionari, 7,19%.

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii iulie, strategia de privatizare a societatii Rompetrol Rafinare, urmand ca pretul de adjudecare al pachetului de 11.775.349.451 de actiuni, reprezentand 26,6959% din capitalul social, sa nu fie mai mic de 200 milioane de dolari, in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea.

KMG International, fost Rompetrol Grup, a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de peste 10% a cantitatilor de materie prima procesate si o imbunatatire cu circa 28% a rezultatului operational (EBITDA), pana la un nivel de aproximativ 82 milioane dolari. In 2014, Grupul a obtinut un profit operational de 142 milioane dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri