Combinatul Alro Slatina (ALR) a obtinut in primul semestru un profit net ajustat de 113 milioane lei (25,4 milioane euro), fata de o pierdere neta ajustata de 80 milioane lei in perioada similara a anului trecut, rezultatul pozitiv fiind inregistrat dupa trei ani consecutivi de pierdere.

Cifra de afaceri a producatorului de aluminiu a crescut in primele sase luni ale anului la 1,2 miliarde de lei, de la 966 milioane de lei in acelasi interval al anului precedent, se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

"In primele sase luni ale anului 2015, am inregistrat rezultate pozitive, dupa o perioada de trei ani consecutivi de pierdere. Astfel, un impact semnificativ l-au avut eforturile noastre continue de a ne mari productivitatea si de a ne reduce costurile, precum si ajustarea sistemului de eco-taxe pentru energie, in conformitate cu recomandarile Uniunii Europene. Aceasta masura, vitala pentru industria aluminiului, va permite Grupului Alro sa concureze pe baze echitabile cu alti producatori de aluminiu din celelalte tari ale Uniunii Europene, unde masuri similare au fost implementate inca din anii anteriori si sa se mentina pe o piata aflata in scadere", a declarat in comunicat presedintele consiliului de administratie al Alro, Marian Nastase.

La randul sau, Grupul Alro a inregistrat, in primele sase luni un profit net ajustat de 136 milioane lei (30,6 milioane euro), fata de o pierdere neta ajustata de 89 milioane lei in prima jumatate a anului anterior. Grupul a inregistrat o productie totala de aluminiu primar de 134.760 tone, in crestere cu 5,6% fata de nivelul realizat in perioada similara a anului anterior, de 127.605 de tone. Productia de aluminiu procesat a Grupului a avansat in acelasi ritm, la 51.604 de tone, de la 48.828 de tone.

"In primul semestru din acest an, am sarbatorit 50 de ani de la demararea productiei de aluminiu la Slatina, ceea ce arata, inca o data, ca in ciuda tuturor dificultatilor din ultima vreme, Alro este o companie solida, care mizeaza pe dezvoltarea permanenta prin investitii in tehnologie si in pregatirea angajatilor sai. Continuam sa fim unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa Centrala si de Est, datorita strategiei solide axate pe cresterea eficientei. In viitor, intentionam sa crestem volumul de produse cu valoare adaugata mare pentru industrii precum auto si aeronautica", a declarat directorul general al Alro, Gheorghe Dobra.

Compania noteaza ca va continua programul de investitti axat pe modernizarea si cresterea eficientei operatiunilor, avand un buget de 59 de milioane de dolari alocat pentru 2015. Acesta vizeaza cresterea capacitatii de reciclare, impreuna cu extinderea portofoliului de produse. In perioada 2002-2014, Alro a investit circa 100 de milioane de dolari in proiecte de eficienta energetica, precum modernizarea statiilor electrice de alimentare si de distributie, inlocuirea grupurilor trafo-redresoare, imbunatatirea sistemului de management energetic. Pentru acest an, Alro are un program de investitii care vizeaza realizarea de modernizari in cadrul sectorului de electroliza. Alro Slatina a avut anul trecut pierderi de 108,55 milioane lei, la o cifra de afaceri de 1,99 miliarde lei.

Alro este o subsidiara a Vimetco NV (Olanda), o societate cu capital privat care desfasoara operatiuni in Romania, China si Sierra Leone si este listata la Bursa de Valori de la Londra. Compania detine aproape 84,2% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controleaza 10,21% din titluri. Principala piata de desfacere pentru produsele Alro este Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania), dar producatorul isi exporta produsele si in S.U.A si Asia.

Din Grupul Alro fac parte companiile Alro - producator de aluminiu, Alum Tulcea - producator de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - producator de bauxita, Vimetco Extrusion - procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. si Bauxite Marketing Ltd. Avand aceasta structura, Grupul si-a creat un lant integrat de productie, asigurand materia prima pentru Alro. Actiunile Alro, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au inchis sedinta de tranzactionare de joi la pretul de 1,212 lei/titlu, in scadere cu 2,02% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 861,1 milioane lei.

Sursa foto: Aluminiu/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri