Una dintre cele mai mari provocari carora trebuie sa le faca fata companiile care fac afaceri in spatiul extins al Uniunii Europene este sa tina pasul cu schimbarile legislatiei locale
Un studiu recent realizat de Marsh, compania lider la nivel mondial in managementul riscului si brokeraj de asigurari, arata ca 96% dintre companiile care opereaza in Romania considera ca legislatia UE este importanta pentru supravietuirea lor intr-o Uniune largita, iar 84% dintre aceste companii evalueaza gradul propriu de cunoastere a legislatiei UE ca fiind scazut sau mediu.

Desi actuala legislatie europeana privind companiile a fost adoptata in noile state membre iar Romania a facut, de asemenea, adaptari ale legislatiei, data finala pentru implementarea totala variaza pana la un interval de ordinul anilor, in aceasta regiune. Daca adaugam faptul ca mare parte din legislatie introduce practici si politici care sunt complet noi pentru multe din culturile organizationale din zona si daca luam in calcul faptul ca exista ritmuri diferite de adoptare precum si diferite legislatii locale, obtinem reteta perfecta pentru o stare de confuzie, a precizat Cristian Fugaciu, Country Manager al Marsh Romania.

Pentru a dezvolta strategii eficiente de management al riscului si pentru a face fata unei varietati de riscuri asociate mediului de afaceri, Marsh a lansat o serie de ghiduri, pentru a ajuta companiile din Europa Centrala si de Est sa identifice riscurile care deriva din largirea Uniunii Europene. Ghidurile ofera informatii extrem de pretioase despre o gama foarte larga de riscuri ale afacerilor, printre care cele referitoare la protectia angajatilor, guvernarea corporatista, responsabilitati de protejare a mediului. Ele au fost produse in asociere cu Economist Intelligence Unit, care a analizat tendintele economice si de afaceri in aceasta regiune chiar din primele zile ale extinderii UE.

Din ghidurile Marsh mai reies diferente semnificative intre mediul de afaceri din Romania si cel din tarile Uniunii Europene. Spre exemplu, in tarile UE este nevoie de investitii intre 80 si 100 miliarde euro respectiv 1000 euro pe cap de locuitor pentru alinierea legislatiei de protectia mediului. In Romania, suma care trebuie cheltuita in acest scop reprezinta o treime din venitul anual pe cap de locuitor.

In Romania exista multe ONG-uri inregistrate care au ca obiect de activitate protectia consumatorilor, dar numai cateva au vizibilitate mai mare pe piata. De asemenea, Romania este o exceptie in privinta prezentei sindicatelor in viata sociala si economica. Din acest punct de vedere, in Romania ponderea sindicatelor reprezinta 60% din totalul fortei de munca, comparativ cu Lituania, spre exemplu, unde ponderea este de 15%.

Marsh, companie care ofera servicii de management al riscului si asigurarea afacerii, a realizat anul trecut venituri de peste cinci miliarde de dolari, avand 30.000 de angajati la nivel mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri