Consiliul Concurentei (CC) va finaliza in acest an, probabil, cele mai multe investigatii din istoria autoritatii, precum si proiectul privind Registrul Ajutoarelor de Stat, o baza de date cu toate ajutoarele de stat acordate in Romania, a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.

"Anul acesta vom finaliza probabil cel mai mare numar de investigatii din istoria Consiliului Concurentei, vor fi peste 20. Nu sunt nume mari, cum v-ati obisnuit, sunt implicate companii cu cifre de afaceri mai mici, dar acopera mai multe sectoare de activitate: IT, vopseluri, GPL, lucrari de infrastructura de gaze, cinematografie", a afirmat Chiritoiu, scrie Mediafax.

O prioritate a autoritatii de concurenta, pentru a doua parte a acestui an, este infiintarea Registrului Ajutoarelor de Stat, proiect in valoare de 7,8 milioane lei, finantat din fonduri europene.

"O conditie impusa de Comisia Europeana pentru ca Romania sa beneficieze de fonduri europene, este ca RegAS sa fie functional anul viitor. Toate institutiile din Romania care acorda ajutoare de stat le vor inregistra intr-o baza de date comuna, astfel incat in orice moment va exista o imagine clara a modului in care sunt folosite fondurile europene si nationale destinate mediului de afaceri. Folosind acest instrument, vom putea informa Comisia Europeana cu privire la masurile de sprijin implementate, ce finantari au fost contractate, corectiile ulterioare. Fiind un instrument informatic foarte important, proiectul este derulat de Consiliul Concurentei cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, mai ales in ceea ce priveste solutiile tehnice si mentenanta echipamentelor", a spus presedintele Concurentei.

Pentru eficientizarea activitatii si simplificarea procedurilor administrative, Consiliul Concurentei a trecut printr-un amplu proces de reorganizare institutionala si a cadrului legislativ, actiune care va fi finalizata in lunile urmatoare. Masurile de reforma institutionala au fost recomandate de Banca Mondiala inca din 2011.

Pe plan legislativ, a fost modificata si completata legislatia privind concurenta neloiala si cea in domeniul ajutorului de stat. In ceea ce priveste Legea concurentei, aceasta a fost modificata in acest an printr-o ordonanta care urmeaza sa fie aprobata prin lege de Parlament.

"Am introdus in lege un mecanism prin care sa simplificam procedurile de investigatie si sa reducem durata acestora: firmele care isi recunosc greseala pe parcursul investigatiei primesc reduceri ale amenzilor. In acest fel, firma castiga prin faptul ca plateste mai putin, iar noi castigam timp si resurse pentru ca ne putem derula mai repede procedurile si vom termina mai repede investigatiile. Odata cu dezbaterea legii in Parlament, vom incerca sa introducem unele amendamente, pe care le vom discuta cu mediul de afaceri in perioada urmatoare", a precizat Bogdan Chiritoiu.

In cadrul procesului restructurare a institutiei a fost modificat si regulamentul de organizare interna."Banca Mondiala a sugerat sa ne aliniem la practica internationala si sa fie mai clara separarea dintre personalul de executie, adica inspectorii de concurenta care gestioneaza investigatiile, si Plenul Consiliului Concurentei, respectiv cei care iau deciziile. Ca urmare, un director general va prelua coordonarea executiva a intregului personal, care revenea pana acum presedintelui, accentuand, in acest fel, faptul ca inspectorii de concurenta isi desfasoara activitatea independent. Eu sper ca pana la sfarsitul anului vor fi deja implementate toate operatiunile cerute de Banca Mondiala, iar lungul proces de restructurare interna va fi incheiat", a aratat Chiritoiu.

Sursa foto: Investigatie / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri