Edenred, compania care furnizeaza tichete si carduri preplatite de beneficii extrasalariale, a inceput sa emita tichete de masa electronice pe carduri, cu denumirea Ticket Restaurant, care permit plati contactless si plati online. Compania estimeaza 100.000 de beneficiari in primul an.

Circa doua milioane de angajati beneficiaza in prezent, in Romania, de tichete de masa, care sunt scutite de taxe salariale si patronale (se aplica doar impozitul pe venit salarial, de 16%), suma acordata fiind de 9.41 lei pentru fiecare zi lucratoare efectuata. Valoarea lunara a tichetelor de masa pentru un salariat este astfel de aproximativ 200 lei, ceea ce reprezinta mai mult de un sfert din salariul minim net.

Cardurile si tichetele de masa pe hartie au reglementari fiscale identice si vor continua sa co-existe.

Peste 35.000 de companii acorda tichete de masa emise de Edenred, catre mai mult de un milion de angajati in Romania.

"Odata cu introducerea cardurilor Ticket Restaurant, ne dorim ca mai mult de 100.000 de angajati sa faca tranzitia catre carduri, in primul an de functionare. Ei se vor alatura celor peste 26.000.000 de beneficiari ai cardurilor emise de Edenred la nivel international", a declarat Vianney du Parc, director general al Edenred Romania.

Cum scade timpul de utilizare

Cardurile de masa Edenred sunt dezvoltate sub sigla MasterCard si functioneaza similar cu cardurile bancare, insa, neavand un cont bancar asociat, ele nu impun costuri de administrare pentru beneficiari. Cardurile au cip si utilizeaza tehnologia contactless, care permite efectuarea de plati rapide fara necesitatea introducerii codului PIN pentru plati sub 100 lei, in cadrul unitatilor care afiseaza sigla PayPass. In cazul tranzactiilor de peste 100 de lei, tranzactiile sunt aprobate prin introducerea codului PIN.

"Daca o plata cu numerar sau cu tichete de masa in format clasic, pe hartie, poate dura chiar si cateva minute, platile cu cardurile Ticket Restaurant pot fi facute si contactless, prin simpla apropiere a cardului de POS, pentru sume sub 100 de lei. O plata contactless dureaza mai putin de 3 secunde", spune Vianney Du Parc.

Desi functioneaza similar cu un card obisnuit, cardurile de masa nu sunt carduri bancare si nu permit retragerea de numerar de la bancomate, iar sumele de pe card vor putea fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, intr-o retea distincta de magazine si restaurante afiliate. Neavand un cont bancar asociat, ele au in plus avantajul de a nu impune beneficiarilor comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare.

Cardurile pot fi reincarcate lunar cu sumele oferite de companii salariatilor, iar sumele aferente ajung imediat la salariati, nemaifiind necesara distribuirea fizica a tichetelor.

Cardurile de masa sunt deja acceptate de peste 4.000 de comercianti parteneri.

Mai mult, salariatii care beneficiaza de carduri emise de Edenred au acces la aplicatia mobila dedicata, dezvoltata de companie, putand afla online, pe tableta sau pe smartphone soldul cardului, istoricul tranzactiilor si alimentarilor, valabilitatea sumelor incarcate, precum si cele mai apropiate magazine sau restaurante afiliate. Aplicatia mobila este disponibila pentru platformele iOS, Android si Windows Phone.

Cum functioneaza tichetele de masa in alte tari

In majoritatea tarilor din Europa, tichetele de masa exista atat in format clasic, pe hartie, cat si electronic, pe card. Belgia este prima tara din lume care va face tranzitia integrala la tichete de masa electronice, in octombrie 2015, iar Franta numara deja peste 80.000 de beneficiari pentru tichetele de masa in format electronic lansate anul trecut.

Grupul Edenred emite deja carduri de masa in 18 tari din Europa, America Latina si Asia. Pe langa cardurile de masa, Edenred emite si alte tipuri de carduri de beneficii in 37 de tari. In prezent, 58% din volumul emis de Edenred la nivel international in sfera beneficiilor pre-platite este digitalizat. Tranzitia la cardul de masa in Romania este in concordanta cu strategia grupului Edenred, care prevede o crestere a ponderii solutiilor electronice in volumul emis la peste 75% pana in 2016.

In Romania, tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial, astfel ca aproximativ doua milioane de salariati primesc tichete de masa in prezent. Legea care permite emiterea lor si in format electronic a fost adoptata in noiembrie 2013, normele sale de aplicare au aparut in ianuarie 2015, iar in prezent Ministerul de Finante este in curs de a autoriza primele companii care pot emite tichete de masa electronice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri