Piata muncii se misca in 2015, multe companii din majoritatea domeniilor de activitate isi maresc echipele, iar companiile de recrutare "alearga" dupa candidati, asa cum o faceau in anii buni ai economiei romanesti. Cu toate acestea, provocarile nu lipsesc, fiind generate in special de interesul scazut pentru munca al potentialilor angajati, dar si de concurenta posturilor din afara tarii, a declarat pentru wall-street.ro Cristina Pasat, director general in cadrul companiei Professional.

"Am revenit la o crestere a nevoii de personal si implicit a numarului de posturi active in piata, similara cu cea din anii 2007-2008. Dezvoltarea unor sectoare economice sau revirimentul altora au determinat o nevoie crescuta de personal. In acest context selectiile de personal specializat reprezinta o provocare continua", a explicat Cristina Pasat.

Potrivit acesteia, exista o nevoie crescuta de personal in domeniile industriale, dar si in domeniul IT, personal cu competente si abiltiati si cu experienta.

Insa, recrutarea angajatilor este dificila, pe fondul interesului scazut al acestora pentru munca.

Ritmul selectiilor dat de cresterea mare a numarului de posturi este accelerat, iar disponibilitatea si interesul candidatilor vizati pentru posturi, preponderant de specialisti in domeniul tehnic, IT, operatori productie/depozite sunt extrem de reduse.

Mai mult, Cristina Pasat a aratat ca formarea in domeniile industriale si IT este "extrem de lenta", iar specialistii sunt dificil de integrat.

"Investitiile in formarea personalului, de pe bancile scolilor, sunt inca la un nivel foarte scazut astfel incat, in conditiile cresterii nevoii de personal specializat, nu ne putem atepta, pe termen scurt la scaderea presiunii exercitata de lipsa potentialilor angajati. La aceasta se adauga si nivelul extrem de scazut al somajului in anumite regiuni ale tarii, aspect care a pus presiune pe nivelul salarial si care va continua sa reprezinte o provocare in conditiile cresterii nevoii de personal. Toate aceste “provocari” duc la cresterea eforturilor, timpului si, implicit, a costurilor de recrutare", a precizat managerul Professional.

Cele mai cautate pozitii in piata

Domeniile in care companiile de recrutare deruleaza cele mai multe procese de angajare sunt IT, bancar, HR, productie, inginerie, asistenta administrativa, marketing, call-center, marketing si logistica.

Cristina Pasat a explicat ca cerintele crescute de personal in domeniul productiei si outsourcingului se reflecta in nevoia de a acoperi recrutari de volum pentru pozitii precum operator productie/depozit, customer service. De asemenea, exista cereri pentru specialisti in resurse umane, vanzari, ingineri, marketing si logistica.

"Provocarile in recrutare cel mai frecvent intalnite sunt la nivelul posturilor din sectoarele industrial, productie, depozitare, unde exista o nevoie crescuta de personal si un interes extrem de scazut din partea potentialilor candidati. Toate acestea, corelate cu nivelul scazut al somajului in anumite regiuni si cu numarul crescut de oferte, fac ca acest tip de posturi sa nu fie atractive din perspective salariale sau ca aspiratii profesionale", a explicat specialistul in recrutare.

Mai mult, recrutorii care gasesc oricum cu dificultate candidati au de infruntat si concurenta ofertelor pe piata interna cu cele de pe pietele externe, practic forta de munca disponibila avand in permanenta de ales intre a lucra in tara sau in strainatate.

In plus, Pasat a aratat ca fenomenul nu este caracteristic doar Romaniei, inclusiv tarile apropiate (Ungaria, Cehia, Polonia) vin cu oferte de recrutare pe piata romaneasca, ceea ce indica faptul ca se confrunta cu fenomene similare pe pietele locale, si anume cresterea semnificativa a cererii de forta de munca.

Probabil ca acest fenomen va continua pana ce salariile minime pe pietele Europei de Est se va apropia ca nivel de salariul minim din tarile Europei de Vest

Cele mai mari salarii din piata

Cristina Pasat a aratat cum odata cu cresterea cererii de personal a crescut si nivelul financiar al ofertelor.

Astfel, potrivit datelor companiei Professional, cele mai mari salarii oferite in 2015 au fost pentru posturi din domeniile IT si vanzari-comercial, unde ofertele salariale pentru functii de mddle sau top management au variat intre 2.000 si 5.000 euro pe luna.

Compania Professional are o istorie de 20 ani pe piata resurselor umane si ofera servicii de recrutare, executive training, training si dezvoltare organizationala. Organizatia este membra a Association of Executive Search and Leadership Consultants (AESC).

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Adecco, Lugera, ManpowerGroup Romania, Gi Group, APT Resources & Services.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri