Contorul inteligent, denumit si smart-meter, a fost lansat, oficial, de grupul Enel, care a inceput deja instalarea a peste 30.000 de astfel de aparate in Romania. Procesul de instalare a contoarelor inteligente a inceput in vara acestui an, in cadrul unui proiect pilot care vizeaza instalarea a 2,7 milioane de aparate pentru toata baza de clienti a companiei.

Contorul inteligent se monteaza fara niciun cost din partea clientului, insa acesta va fi inclus in tariful de distributie. Aparatul are o durata de viata de 15 ani, dubla fata de cea a contoarelor din prezent.

In Bucuresti, in zona Pantelimon-Antonache-Baicului, vor fi instalate peste 11.000 de contoare inteligente, reprezentantii companiei Enel declarand ca se afla la sfarsitul procesului de implementare. Alte orase in care se monteaza contoare inteligente sunt Timisoara, Arad, Deva, Constanta, Mamaia, Delta Dunarii, Modelu si Calarasi, in total fiind instalate, in aceste zone, 20.000 de aparate. Reprezentantii companiei isi doresc ca, pana in 2020, 80% dintre clienti sa beneficieze de aceasta tehnologie.

„Partea de inteligenta a contorului se rezuma la faptul ca el poate comunica. Aceasta este functia cea mai importanta. Contorul inteligent a devenit un echipament care este parte dintr-o retea vie, dintr-o retea care comunica, care transmite si primeste informatii, care a devenit parte din activitatea de zi cu zi atat a distribuitorului, cat si a clientului”, a declarat Emil Constantinescu, seful proiectului.

Beneficiile contorului: scapam de citirea indexului si de factura de regularizare

Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel si realizeaza, astfel, un flux bidirectional de comunicare automatizat, in orice moment. Se permite, astfel, citirea de la distanta a consumului de energie electrica. Informatia este disponibila usor si rapid si ajunge de pe contor in sisteme inteligente, renuntandu-se la estimari de consum sau facturi de regularizare. Ulterior, informatia este disponibila pe device-uri sau smartphone-uri, in functie de posibilitatile clientului.

Un alt beneficiu il reprezinta implicarea activa a prosumer-ului (producator / consumator), care poate decide atat cand sa consume energia regenerabila pe care o realizeaza, cat si cand sa distribuie aceasta energie in retea. Contorul propune si solutii inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanta a diferitelor dispozitive din casa si optimizarea consumului de electricitate.

Contoarele inteligente semnaleaza intreruperile in alimentarea cu energie electrica sau o functionare defectuoasa, localizeaza anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau frauda a energiei electrice.

In viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligenta poate imbunatati competitia in pietele de furnizare, pentru ca permite clientilor sa schimbe cu usurinta furnizorul si, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile.

In Italia, Enel a instalat propria arhitectura de tip contor inteligent intre 2001 si 2007, prin Telegestore, un sistem de mangement de la distanta cu adevarat revolutionar. Avand peste 32 de milioane de contoare inteligente instalate in aceasta tara, Telegestore ramane pana in prezent singurul sistem, in operare, la scara larga de tip smart grid, la nivel mondial. Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, cel mai mare investitor privat in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri