Una dintre cele mai active piete din domeniul imobiliar este cea a retailului. Pe acest sector de piata se inghesuie tot mai multi investitori, majoritatea francezi. Ei cauta zone cu populatie multa si cu teren ieftin
In 2005, piata retailului a cunoscut o evolutie ascendenta si se preconizeaza o explozie pe acest sector de piata in anul 2006. Daca anul trecut Carrefour era lider de piata pe sectorul hipermarketurilor, pentru anul in curs se preconizeaza intrarea pe piata a unor noi investitori cu nume sonore din acest domeniu. Intr-un studiu publicat recent de Euromonitor, se spune ca retailerii francezi, unii dintre cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca, vor investi in urmatorii cinci ani peste un miliard de euro pentru extindere si consolidare.

Boomul supermarketurilor

Evolutia ascendenta din ultimii ani de pe piata de retail din Romania, in special in sectorul supermarketurilor, a aratat ca investitorii in acest domeniu cauta marile aglomerari urbane si zonele care au o densitate mare de locuitori. Acestea sint criteriile esentiale atunci cind se stabileste marimea supermarketului in care se va investi. In Bucuresti, cele mai cautate zone sint cartierele aglomerate si mai putin zonele din centrul orasului. In tara, pentru supermarketuri se cauta suprafete intre 1.000 si 2.000 mp in orasele cu peste 30.000 de locuitori si spatii care variaza intre 3.000 si 6.000 mp in orasele cu peste 70.000 de locuitori. Orasele a caror populatie depaseste 200.000 de locuitori sint luate in vizor de catre lanturile de hipermarketuri.

Piata de hipermarketuri este in ascensiune. Se apreciaza ca pe aceasta piata vor mai intra operatori noi, iar cei prezenti incep de-abia acum sa se dezvolte puternic (aproximativ doua-trei unitati pe fiecare an). Supermarketurile si magazinele de discount si-au securizat locatiile si au inceput sa construiasca altele noi. Vor fi date in folosinta cite cinci-zece din fiecare lant (Kaufland, Spar, Plus, Penny etc.).

Specialistii spun ca intrarea pe piata a noilor investitori se datoreaza rentabilitatii mari pe acest sector, dar ca piata se va stabiliza in aproximativ doi ani. Cererea pentru toate categoriile acestei piete a inceput sa fie vizibila acum doi ani si a crescut fulminant, cu mai mult de 100% pe an de atunci. Va mai dura inca vreo doi ani, dupa care se va stabiliza si se va merge pe unitati tot mai mici, declara Luiza Moraru, Manager Departament Retail Eurisko. In ceea ce priveste preturile, acestea nu sint foarte mari. Doritorii de pamint pentru astfel de investitii nu platesc mai mult de 50-150 de euro/mp pe teren cumparat si 8-15 euro/mp/luna pentru chirie.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=199&cHash=4cf0454723

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri