Piata constructiilor traverseaza o perioada pozitiva, iar acest lucru este resimtit de majoritatea actorilor implicati in domeniu, doar ca in momentul de fata cresterea este sustinuta in cea mai mare parte de catre proiectele private, cele din domeniul public, cu o importanta foarte ridicata in sector, lasandu-se inca asteptate.

In ciuda evolutiei pozitive, cutumele vechi dobandite in ultimii ani au facut ca piata sa fie foarte sensibila la anumiti factori. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Alexandros Ignatiadis, CEO al Octagon Contracting & Engineering, una dintre cele mai importante companii specializate in constructii de pe plan local, sustine ca una dintre cele mai acute probleme ale sectorului este aceea a companiilor de constructii care ruleaza afaceri de sute de milioane de lei, dar figureaza cu numai cativa angajati.

“Firme cu rulaje de 300 de milioane de lei si care au numai 3 angajati, asta este principala problema din piata. Pentru a realiza acest business, o companie are nevoie de minimum cinci contabili. Este una din problemele principale, asta deoarece firmele adevarate sunt obligate de cele mai multe ori sa subliciteze proiecte, iar acest lucru determina companiile sa lucreze cu marje de profit foarte mici, fiind sensibile la orice fluctuatii de orice natura. (…) In piata constructiilor o chestiune primordiala ar trebui sa fie componenta financiara. Ca sa poti supravietui ai nevoie de o gestiune a fluxurilor care lipsesc. Din pacate, firmele sunt dominate de catre ingineri, iar gestiunea financiara nu este aplicata corespunzator. (…) Valul de insolvente da dovada ca lipsa gestiunii financiare este critica”, a declarat Alexandros Ignatiadis intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In opinia sa, piata are de suferit cel mai mult in cadrul licitatiilor, in care proiectele sunt “capusate”, la propriu, de aceste firme “gigant” cu numai cativa angajati.

“Suferim de o capusare a pietei inca de la licitatie, iar companiile serioase ajung ca abia la a treia mana sa castige ceva dintr-un proiect. Intr-o tara normala acest lucru nu exista. Este un sector care trece printr-o degringolada totala. Politicienii ajung sa isi deschida o mica firma al carei obiect de activitate este executia proiectelor dificile din constructii, asta desi nu dispun de know-how-ul necesar. (…) In momentul in care un senator sau deputat au disparut din peisaj, dispare si firma. Oamenii lasa in urma un vid”, a mai spus Ignatiadis, care a precizat ca licitatiile de la noi sunt o adevarata “nebuloasa”.

Intrebat de actiunile recente ale DNA, privind descoperirea a tot mai multe cazuri de coruptie, omul de afaceri de origine greaca este de parere ca justitia la televizor, in care sunt prezentate persoane incatusate, nu are nicio finalitate. “Actiunile DNA au ca efect paralizarea investitiilor derulate de catre autoritatile publice pentru investitii. Se produce un blocaj, iar rezultatul conduce la o scadere a ratei de a absorbtie a fondurilor europene”, a mai spus CEO-ul Octagon.

Optimism la orizont: 2015 si 2016 vor fi plini de efervescenta. Din pacate nu si in infrastructura

Proiectele publice inca mai au mult de recuperat in domeniul constructiilor, in timp ce proiectele private – asa cum este cazul constructiilor rezidentiale sau al proiectelor de birouri se afla intr-o plina efervescenta in aceasta perioada.

Potrivit omului de afaceri Alexandros Ignatiadis, 2015 a fost un an bun, iar optimism exista si pentru anul care urmeaza.

"Asistam la o perioada in care investitiile private sunt pe val. Chiar daca investitiile publice, concentrate mai ales in infrastructura, sunt vitale pentru buna dezvoltare a tarii si industriei constructiilor, finalul acestui an si in 2016 se va concentra activitatea tot in zona investitiilor private. Poate abia in 2017, dupa alegeri si dupa definitivarea activitatii politice sa observam ceva schimbari si in aceasta directie”, a spus omul de afaceri.

Cofondatorul Octagon Contracting & Engineering a mai precizat ca piata constructiilor se bazeaza in momentul de fata pe trei piloni: piata privata, piata proiectelor publice de infrastructura si exportul, elementul din urma fiind insa unul neexploatat la potentialul sau real. “Exportul este neglijat si constituie un avantaj din punctul de vedere al know-how-ului resurselor umane. Este un domeniu la care Romania are toate avantajele sa se promoveze in strainatate. Firmele care exporta servicii duc in spate industria de profil. Este un potential imens care este neglijat. (...) Avem o activitate destul de intensa pe sectorul privat. Cererea generata de investitii private este buna, dar totusi caderea abrupta de investitii publice ne face sa nu vedem semne de crestere nici in 2016”, a mai spus Ignatiadis, care a aratat ca domeniul constructiilor este unul de viitor, la fel cum este si cel IT.

Alexandros Ignatiadis, Octagon: “Caderea” Greciei este o oportunitate uriasa pentru Romania. Grexitul nu a disparut, ci este o chestiune de timp

Declinul economic si politic al Greciei ar putea fi o oportunitate uriasa pentru Romania a mai spus omul de afaceri de origine greaca Alexandros Ignatiadis, cofondator si CEO al Octagon Contracting & Engineering.

“Caderea Greciei este o oportunitate pentru Romania, care poate prelua un rol important in regiune. Romania poate deveni o oportunitate prin atragerea investitiilor din Grecia, unde climatul nefavorabil al activitatii economice a facut ca foarte multe firme sanatoase de acolo sa isi mute activitatea dupa cresterea taxelor si a unui program guvernamental care nu aplica deloc corect masurile de austeritate”, a spus Ignatiadis care este de parere ca tara noastra ar avea cel mai mult de castigat din punct de vedere al activitatii de productie.

Citeste si:

    In opinia omului de afaceri, tot mediul de business din Grecia se simte vanat si controlat. “In Grecia nu poti importa materia prima, iar costul de creditare a crescut enorm. Eu nu cred ca Grexitul a disparut, ci este mai mult o chestiune de timp pana cand se vor relua aceste discutii. Grecia are cheltuieli uriase, iar tot acest lucru pentru un guvern de stanga este de neatins. Marele castig ar fi acela ca piata birourilor din Romania ar putea exploda, o data cu mutarea activitatii de productie a multor firme din statul elen aici”, a mai punctat Ignatiadis.

    Octagon tinteste afaceri de peste 30 mil. euro in acest an dupa contractarea noului proiect Orhideea Towers al CA Immo

    Octagon Contracting & Engineering, una dintre cele mai importante companii specializate in constructii la nivel local, mizeaza pe o crestere a business-ului la peste 30 de milioane de euro in acest an, o evolutie pozitiva marcata si de noile proiecte din portofoliu, asa cum este cazul cladirii de birouri Orhideea Towers, dezvoltata de catre austriecii de la CA Immo.

    Citeste si:

      Octagon a fost desemnat antreprenor de constructii geotehnice pentru proiectul de birouri Orhideea Towers, dezvoltat de CA Immo, unul dintre cele mai active fonduri de investitii in constructii din Romania.

      Constructorul va executa lucrari de fundatii speciale si incinta pentru cele doua cladiri de birouri, iar lucrarile pe care le va realiza Octagon includ excavatie generala, pereti mulati, piloti forati si epuismente, acestea urmand sa fie livrate in februarie 2016.
      Proiectul de birouri Orhideea Towers este localizat in zona Orhideelor din sectorul 6. Cele doua turnuri de birouri vor avea 13 si 17 etaje si o suprafata inchiriabila totala de 37.000 mp.

      Intrebat despre planurile pentru anul viitor, seful Octagon a precizat ca grupul urmareste sa isi consolideze afacerea si mizeaza pe o crestere a profitabilitatii.

      Octagon Contracting & Engineering numara in prezent 200 de angajati, numarul de mp construiti a crescut considerabil, iar valoarea proiectelor contractate doar in prima jumatate a anului a depasit 25 milioane de euro.

      In prezent, Octagon este antreprenor general in cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus (Blvd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5- 7, Bucuresti), unde executa lucrari de arhitectura, instalatii si HVAC la corpul C si lucrari de structura la corpul A. In 2015 Octagon a livrat lucrari geotehnice pentru proiectele: pasaj subteran la Piata Presei Libere, cladirea de birouri Timpuri Noi, situata la intersectia strazilor Nerva Traian si Splaiul Unirii si City Park Mall Constanta.

      Printre cele mai importante proiecte realizate de catre Octagon la nivel local se numara Green Court (Corp A si B), City Park Mall Constanta si complexul de birouri Timpuri Noi, proiectul de birouri Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania, centrul de cultura si birouri The Ark, iar valoarea totala a proiectelor construite pana in prezent se ridica la 125 de milioane de euro. Octagon detine in momentul de fata doua sucursale – una in Romania si alta in Irak.

      Principalii concurenti ai Octagon la nivel local sunt Bog’Art, Conarg AG sau Apolodor.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri