Teparii si bisnitarii aparuti in piata constructiilor dupa perioada boom-ului imobilar, dar mai ales in sectorul producatorilor de tigla metalica strica si mai mult o industrie grav afecata de criza si inca forteaza marii jucatori din piata sa isi calculeze de zeci de ori inainte deciziile si planurile de business pe care le deruleaza.

Intr-o intalnire cu presa, Dragos Irimescu (foto), directorul general Depaco, producatorul tiglelor metalice Wetterbest, sustine ca existenta acestor mici intreprinderi care contracteaza lucrari, iar mai apoi decid sa isi puna companiile in insolventa sau sa declare direct falimentul inca sunt probleme majore pentru producatori, iar acest lucru trebuie stopat.

“Bisnitarii de cartier produc bani negri. Era o alta lume inainte de 2007, cand in piata existau mult mai putini tepari. Acesti asa-zisi antreprenori nu fac alteceva decat sa strice imaginea pietei. Circa 1% din proiectele contractate in piata sunt pierdute prin firmele conduse de tepari. Am fost nevoiti sa gasim un jurist care sa ne reprezinte in procesele deschise in astfel de situatii neplacute”, a spus Dragos Irimescu, directorul general Depaco.

Intrebat despre ce alte probleme a identificat in piata producatorilor acoperisuri, antreprenorul roman apreciaza ca tara noastra duce o lipsa acuta a scolilor de meserii care sa scoata in piata specialisti care, la randul lor, sa reuseasca sa se integreze cu usurinta in campul muncii.

“Ne doare lipsa scolilor de meserii. Orice ne-am dori sa realizam ne lovim de acest aspect. Am fost nevoiti sa dezvoltam intern sute de angajati, cea mai mare parte din acestia chiar din orasul Baicoi, acolo unde se afla si unitatea de productie. Detinem in momentul de fata cel mai mare pol de montatori din judet. Instruim, avem training-uri specializate pe montaj si, astfel, ii pregatim pe distribuitori pentru a duce la bun sfarsit un proiect cu un client. Daca statul ar contribui la o minima pregatire a acestor montatori altfel ar sta profesionalismul din piata”, a mai precizat Irmiescu.

O alta problema identificata de catre unul dintre cei mai vechi antreprenori de constructii din Romania este aceea a luptei continue si parca fara sfarsit pe produse la preturi cat mai mici.

“Promovarea preturilor mici nu reprezinta niciun plus pentru industrie, ba din contra. Tot mai multi clienti cauta solutii ieftine, distribuitorii fac la randul lor presiuni uriase asupra pretului, iar rezultatul final in piata nu poate fi acela decat o scadere a calitatii, a grosimii tablei pentru acoperisuri sau a rabatului la calitatea vopselei cu care este tratat acoperisul metalic, ori a stratului de zinc cu care acesta vine de la furnizor”, a mai punctat Dragos Irimescu raspunzand unei intrebari adresate de wall-street.ro.

De la probleme, la un potential urias: Piata s-ar putea dubla in urmatorii ani

Piata de tigla metalica, unul dintre principalele sectoare ale industriei de materiale de constructii, are potentialul de a se dubla in urmatorii cinci ani, evolutia urmand sa fie data de o crestere a apetitului pentru investitii noi, dar si o crestere a numarului de renovari.

“Piata are potentialul de a dubla pana in 2020. Daca piata de invelitori metalice s-a triplat, efectiv, pe piata din Polonia, nu vad de ce activitatea la nivel local nu ar putea urma exemplul ‘tigrilor polonezi’. (…) Fara alte crize nu avem de ce sa ne facem griji ca nu vom putea atinge aceasta evolutie”, a mai aratat Irimescu, precizand ca piata locala de profil va inregistra o crestere de 5-10% pana la un volum de 18-19 milioane de metri patrati in acest an.

Pentru anul in curs, Depaco si-a propus o crestere a business-ului cuprinsa intre 20-25%, la circa 100 de milioane de lei (cca. 22 mil. euro), iar pentru anul care urmeaza compania din judetul Prahova isi propune sa mentina un ritm normal de crestere cuprins intre 10-15%.

“Scopul nostru este acela de a ne eficientiza activitatea, mai ales ca in 2016 vom finaliza cea mai mare parte a unui proces investitional derulat in ultimii ani”, a mai spus Dragos Irimescu.

La debutul toamnei, compania Depaco, unul dintre cei mai mari producatori de sisteme pentru acoperisuri, a deschis o noua linie de productie, cea de-a cincea de la fabrica din Baicoi, ca parte a unui proces investitional de 1,5 milioane de euro.

Depaco a demarat din 2013 un proces investitional de circa 3,5 milioane de euro care se va incheia in 2016, iar cea mai mare parte din suma va fi directionata catre noi tehnologii, infrastructura si platforme betonate in fabricile pe care le detine.

La nivelul intregului grup Wetterbest, format atat din fabrica de prelucrare a otelului in tigla metalica de la Baicoi, compania Polnebo si Cortina, afacerile s-au ridicat anul trecut la 110 milioane de lei (cca. 24 mil. euro), iar pentru anul in curs mizeaza pe o crestere la 130 milioane de lei, in companie lucrand in momentul de fata un numar de aproximativ 200 de angajati.

Citeste si:

    Compania Depaco detine in prezent peste 30 de linii automate de tigla metalica in 4 hale de productie.

    Principalii concurenti ai Depaco la nivel local sunt Bilka, Lindab, Ruukki, Coilprofil, Viking Pruszynski

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri