Piata farmaceutica din Romania are o dinamica buna, inregistrand o valoare de 1,4 miliarde de euro, insa producatorii de medicamente doresc o crestere mai alerta, astfel incat in 2010 piata sa ajunga la peste 2 miliarde de euro, a declarat miercuri directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
"In prezent piata farmaceutica atinge valoarea de 1,4 miliarde de euro anual, inregistrand o crestere de peste 15-20% in ultimele 12 luni," a declarat pentru NewsIn directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. "Totusi, consumul de medicamente este inca mult sub nivelul tarilor vecine care au aderat la UE," spune el.

In Romania, consumul de medicamente este de 40-45 de euro pe cap de locuitor, in timp ce in Ungaria, Cehia sau Slovacia, acelasi indicator este in medie de 130-150 de euro pe an. "Acest lucru nu insemna ca romanii nu sunt mai putin bolnavi decat ceilalti, dar la noi multe boli sunt nediagnosticate pentru ca romanul nu merge decat tarziu la medic," spune directorul executiv al ARPIM.

Cresterea valorii pietei se poate realiza atat prin cresterea bugetului alocat sanatatii, pana la 7% din produsul intern brut (PIB), cat si datorita cresterii veniturilor populatiei. in momentul de fata, in urma ultimei rectificari bugetare, alocatia pentru sanatate este de 3,4% din PIB, iar programul de guvernare al actualului executiv isi propune sa ridice alocatia la 6% pina in 2008. In opinia directorului ARPIM, in contextul dezvoltarii economice, romanii vor putea sa-si permita sa cumpere direct medicamentele, chiar daca nu sunt pe lista de medicamente compensate, daca sunt convinsi ca acestea ii pot ajuta.

Conform unui studiu elaborat de Synovate, ale carui rezultate au fost publicate in luna iunie, circa 84% dintre romani sunt de acord sa plateasca o suma fixa in plus pentru medicamente compensate si gratuite pentru a evita cozile la farmacii. Acelasi studiu propune ca solutie a cozilor de la farmacii un sistem de co-plata fixa, de intre unu si cinci lei noi pe cutie.

In ceea ce priveste principalii jucatori de pe piata farmaceutica romaneasca, Dan Zaharescu crede ca cei mai mari jucatori de talie mondiala sunt deja prezenti in Romania: "Miscarile spectaculoase pe piata farmaceutica deja au fost facute." "Alte companii care ar dori sa patrunda pe aceasta piata ar putea sa vina pe segmentul medicamentelor de nisa," a declarat Zaharescu, care a adaugat ca alte achizitii-fuziuni surpriza pana la sfarsitul anului sunt improbabile.

In ultimele 12 luni, trei jucatori importanti si-au gasit actionari majoritari noi: Sicomed, care a fost cumparat de catre compania ceha Zentiva, Sindan a fost achizionat de catre Actavis, iar Terapia - de catre indienii de la Ranbaxy. In momentul de fata, unica companie de talie mare care asteapta un investitor strategic ramane Antibiotice Iasi, procesul de privatizare a acesteia se confrunta cu dificultati inca in faza selectarii unui evaluator al activelor societatii. ARPIM reuneste cei mai importanti producatori internationali de medicamente prezenti pe piata din Romania, printre care Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer si Organon.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri