Investitorul Jonathan Mann, actionarul majoritar al companiei Universul, si-a marit detinerea in firma de la 83,17% la 91,62%, in urma ofertei publice de preluare care s-a incheiat miercuri, a declarat potivit NewsIn Valerian Ionescu, reprezentant al casei de brokeraj CA IB Securities, care a intermediat oferta.

Valoarea celor 219.767 actiuni cumparate in cadrul ofertei publice a fost de 1,758 milioane lei (501.937 euro). in total, omul de afaceri american Jonathan Mann a platit 18,44 milioane lei (5,27 milioane euro).

Investitorul Jonathan Mann a preluat, pe 19 august, 83,17% din compania care detine in patrimoniu Palatul Universul, pentru 16,69 milioane lei (4,66 milioane euro), intr-o tranzactie care a multiplicat de 80 de ori valoarea nominala a unei actiuni. Oferta publica de preluare, care s-a desfasurat intre 24 august si 12 septembrie,viza 422.102 actiuni, echivalentul a 16,82% din capitalul social al timpografiei. Actionarii au vandut, insa, doar 291.767 actiuni (8,45% din capital), pertul oferit fiind de opt lei pe actiune.

Cinci actionari ai tipografiei Universul, care controlau impreuna, aproape 83% din capitalul companiei in al carei patrimoniu intra Palatul Universul, au vandut pachetele de actiuni la un pret de 8 lei/actiune, mult peste valoarea nominala a unei actiuni, de numai 0,10 lei.

Legislatia pietei de capital da posibilitatea investitorului care controleaza peste 33% din capitalul unei companii sa faca oferta publica de preluare pentru restul actionarilor. Separat de cei cinci actionari care au vandut pachetul de 83%, aproape 17% din actiuni sunt risipite in mainile investitorilor individuali. Ultima tranzactie a stabilit un pret de piata de peste 20 milioane lei (5,6 milioane euro) pentru tipografia Universul.

Pretul platit de investitor a fost de aproape de cinci ori mai mare decat cifra de afaceri a companiei. Anul trecut, Universul SA a afisat o cifra de afaceri de 3,38 milioane lei (peste 930.000 de euro) si un profit de 275.192 lei (cam 7.500 euro)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri