Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, a inregistrat anul trecut un profit de 23,7 milioane de lei (6,54 milioane de euro) la o cifra de afaceri neta de 606,47 milioane de lei, potrivit datelor companiei, citate de NewsIn.
Capitalurile proprii ale companiei se ridicau la finele lui 2005 la 3,930 miliarde lei, activele imobilizate se cifrau la 6,699 miliarde de lei, iar activele circulante atingeau valoarea de 560, 12 milioane lei. Nucleralectrica inregistra la sfarsitul anului trecut un numar mediu de salariati de 2.393.

Nuclearelectrica opereaza, in prezent, doar reactorul 1 de la Cernavoda, care produce aproximativ 9% din consumul anual de energie al Romaniei. Din luna aprilie 2007, cel de-al doilea reactor va incepe sa produca electricitate, iar in iulie va atinge puterea maxima de peste 700 MGh. Cele doua reactoare vor acoperi impreuna circa 18-20% din consumul national al tarii, potrivit reprezentantilor companiei.

Nuclearelectrica planuieste sa inceapa si producerea de electricitate la reactoarele 3 si 4. Joi, Executivul a aprobat memorandumul propus de Ministerului Economiei si Comertului (MEC), prin care finantarea construirii reactoarelor trei si patru de la Cernavoda se va face printr-o structura de actionariat multiplu.

"Pentru construirea celor doua unitati, se va negocia cu potentialii investitori infiintarea unei societati comerciale, cu mai multi actionari, nici unul majoritar", se precizeaza in comunicatul emis, joi, de biroul de presa al MEC. De asemenea, "societatea va functiona ca un producator independent de energie", se mai precizeaza in comunicat. Prin acest tip de actionariat se va evita controlarea, de catre un singur participant la constructia unitatilor trei si patru ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, a societatii nou-formate.

Potrivit aceluiasi comunicat, statul roman va contribui la capitalul noii societati prin Societatea Nationala "Nucearelectrica" (SNN) SA si "cu activele existente". SNN va asigura, de asemenea, serviciile de exploatare si de intretinere ale celor doua reactoare. Materiile prime precum apa grea si combustibilul nuclear vor fi asigurate din resursele interne, mai informeaza comunicatul MEC.

Proiectul pentru cele doua reactoare a fost declarat viabil, economic si financiar, in urma finalizarii, la sfarsitul lunii martie a acestui an, a studiului de fezabilitate efectuat in acest scop. Potrivit datelor furnizate de comunicat, investitia totala pentru acest proiect a fost estimata la aproximativ 2,2 miliarde de euro, perioada de realizare a fiecaruia dintre reactoare va fi de 64 de luni, iar durata de viata a unitatilor va fi de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri