Romania a urcat opt locuri, pana pe pozitia 38, intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in randurile a 60 de tari, in functie de atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2005-2009, ramanand insa in urma unor state ca Bulgaria si Slovacia, relateaza Mediafax. EIU, divizie a grupului The Economist, a luat in calcul cele mai mari 60 de state, care acopera peste 95 la suta din volumul productiei, comertului si investitiilor la nivel mondial. Clasamentul este realizat in functie de atractivitatea mediului de afaceri, cu diferitele sale componente, ajustate in functie de marimea tarii.
Fiecarei tari i-a fost atribuit un calificativ calculat in functie de 70 de factori, grupati in 10 categorii, cu implicatii directe asupra stimularii sau franarii afacerilor. Modelul evalueaza calificativele din ultimii cinci ani si realizeaza previziunile pentru urmatoarea perioada de cinci ani. Analistii britanici au estimat ca statele Europei de Est vor inregistra cresteri semnificative ale atractivitatii mediului de afaceri, in special in cazul noilor tari membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, Romania si Bulgaria, care vor adera la UE cel mai probabil in 2007, au consemnat salturi semnificative in clasament. Romania a urcat 8 locuri in ierarhie fata de perioada 2000-2004, pana pe pozitia 38, in urma cresterii calificativului de la 5,18 la 6,53 puncte, dar se afla in urma altor tari din regiune, cum ar fi Ungaria, situata pe treapta 25, Polonia (locul 29), Slovacia (locul 30) si Bulgaria (locul 36). Diferenta de punctaj intre Romania si Bulgaria este de 0,07 puncte, insa ecartul fata de Ungaria si Polonia este de circa 0,8 puncte.

Pe primul loc in topul celor mai atractive tari a urcat, pentru prima data, Danemarca, tara care a depasit Canada, aflata pe prima pozitie in intervalul precedent si Olanda, fosta numarul unu in Uniunea Europeana. Astfel, primele cinci pozitii sunt ocupate de Danemarca, cu 8,74 puncte, Canada - 8,7 puncte, Statele Unite ale Americii, Singapore si Hong Kong - 8,57 puncte. In ceea ce priveste zona euro, cei trei "mari grei" - Germania, Franta si Italia - nu reusesc sa intre in primele zece cele mai bine clasate state. Marea Britanie, care se situa pe locul doi, a cazut pe pozitia 8, ca urmare a cresterii fiscalitatii, a problemelor pe piata fortei de munca si a cresterii numarului de legi si reglementari administrative.

De asemenea, EIU a avut in vedere cresterea amenintarilor teroriste si a riscurilor politice asociate improbabilitatii adoptarii Constitutiei europene. Studiul ilustreaza o imagine favorabila pe urmatorii cinci ani a mediului de afaceri mondial. Tendinta globala de liberalizare si dereglementare va fi sustinuta de anumiti factori, cum ar fi integrarea regionala si competitia intensa pentru atragerea investitiilor straine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri