Vinurile din import care vor intra in Vrancea vor fi strict monitorizate de catre inspectorii viti-vinicoli, din cadrul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea.
In aceasta vara, in Vrancea, au intrat peste 6 milioane litri de vin, din Spania si Moldova, importate de catre SC Vinexport SA si SC Vinexport Trade Mark SRL. "Nu va mai intra nici un fel de cantitate de vin in Vrancea pana ce inspectorii viti-vinicoli nu vor ridica probe, din aceste importuri. Viticultorii vranceni sunt nemultumiti de aceste importuri, care s-au facut la preturi foarte mici, care ii afecteaza puternic", a explicat Costica Neata, directorul DADR Vrancea, citat de Rompres.

Acesta sustine ca este nevoie de o protectie a viticultorilor vranceni si, cel mai normal ar fi, ca importurile de vin sa fie stopate."Altfel, vor veni zile negre pentru producatori, in conditiile in care se importa vinuri la 1 leu/kilogram. Viticultorii vranceni vor sa-si vanda ei strugurii cu 1 leu pe kilogram", a explicat Neata.

Directorul DADR spune ca nu este ilegal ca firmele din Vrancea sa comercializeze vinuri importate sub branduri deja consacrate de vinuri romanesti."Din Spania, la pretul acesta, se aduce pichet", a concluzionat Neata. In aceasta vara Vinexport SA a importat 6 milioane de litri de vinuri din Spania.

Oferta de 0,7 lei/kilogramul de struguri de vin

Vincon SA, cel mai mare procesator din judetul Vrancea a anuntat, duminica, preturile de achizitie pentru strugurii de vin, informeaza Rompres. Astfel, preturile oferite de compania la care actionar majoritar este Gica Popescu, cumpara struguri la diferite preturi, in functie de cantitatea de zahar pe care au acumulat-o acestia. "Pentru 160-165 grame de zahar, la kilogramul de struguri, Vincon ofera 0,6 lei iar pentru 195-199 grame zahar/kilogram se ofera 0,7 lei. De obicei strugurii de vin din Vrancea se incadreaza in categoria 195-199 grame zahar/kilogram", a explicat un viticultor.

Practic, Vincon SA, care va incepe de luni sa cumpere struguri, este procesatorul care face preturile la strugurii de vin pe piata din Vrancea insa pretul oferit in aceasta toamna este cu 0,3 lei mai mic decat cel asteptat de podgoreni si de specialistii din agricultura.

Alexandru Cotea, presedintele Federatie Viticultorilor Vranceni anuntase, in urma cu o saptamana, ca pretul strugurilor de vin ar trebui sa fie de 1-0,8 lei/kilogram, orice alt pret oferit de vinificatori fiind, in opinia sa, "o bataie de joc". La randul sau inginerul Costica Neata, directorul Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea sustine ca singurul pret corect la strugurii de vin este de 1 leu/kilogram.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri