Resursa umana este fundamentala intr-o companie, iar organizatiile se plang adesea ca nu au oameni bine pregatiti, insa cand vine vorba de solutii adaptate la economia actuala, pentru identificarea candidatilor cu competente si dezvoltarea celor existenti, majoritatea companiilor recunosc lipsa lor. Dragos Petrea, channel lead pentru regiunea Europei de Sud-Est in cadrul producatorului de software SAP, a explicat importanta imbinarii factorului uman cu solutiile digitalizate de HR, pentru construirea echipelor de succes.

"Resursa umane este una fundamentala in companie, nicio companie din lume nu poate sa existe aceasta. (...) Noi am facut un studiu, care ne-a aratat ca desi traim intr-o lume digitala, in care orice se tehnologizeaza, procesele de HR sunt unitare. Mai exact, majoritatea companiilor folosesc aplicatii informatice doar pentru salarizare, insa nu pentru recrutare sau dezvoltarea oamenilor", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Dragos Petrea.

Astfel, o cercetare realizata de SAP Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai mari producatori de software de business la nivel mondial, arata ca aproape 90% dintre companiile locale folosesc solutiile IT la nivel de baza, pentru salarizare, insa doar o treime dintre acestea folosesc solutii software dedicate pentru evaluarea performantelor angajatilor, in conditiile in care nivelul de diversitate si de flexibilitate al fortei de munca este in crestere continua.

Doar 43% folosesc softuri pentru recrutare, 35% pentru evaluarea performantelor si 24% pentru instruirea personalului.

"Companiile se plang de lipsa candidatilor cu competente de care compania are nevoie, de lipsa loialitatii oamenilor, ceea ce duce la o rata ridicata de plecare din companie, si de lipsa de implicarii oamenilor. Pentru toate acestea, eu nu as da vina pe angajati, ci as spune ca responsabilitatea sta la companii", a aratat Petrea.

Potrivit studiului, in top trei impedimente majore in construirea fortei de munca necesare indeplinirii obiectivelor viitoare de business, identificate de majoritatea directorilor de HR din Romania, se afla lipsa candidatilor care au cunostinte specifice necesare postului respectiv (56%), lipsa loialitatii / rata mare de inlocuire a angajatilor (51%) si lipsa implicarii angajatilor la locul de munca (43%).

Lipsa tehnologiei adecvate pentru recrutare nu este perceputa ca o problema in randul specialistilor HR din Romania, doar 8% dintre respondenti nominalizand acest impediment.

Nici lipsa instrumentelor software nu pare sa fie o problema cu care se confrunta departamentele de HR din cadrul companiilor locale. Jumatate dintre organizatii (47%) au declarat ca au la dispozitie instrumente si procese bine definite pentru dezvoltarea profesionala a angajatilor, 29% au spus ca utilizeaza aplicatii software specifice pentru evaluarea performantei angajatilor si stabilirea obiectivelor, iar 13% au raspuns ca utilizeaza solutii analitice pentru a evalua modul in care fisa postului corespunde strategiei companiei.

Studiul arata si cat de popular este conceptul de cloud in randul specialistilor HR din Romania. O mare parte dintre acestia (32%) nu cunosc beneficiile utilizarii unor solutii in cloud, iar o treime dintre ei considera ca astfel de solutii pot fi o alternativa, insa mai spun ca exista incertitudini legate de siguranta informatiilor in cloud. Pe de alta parte, 35% dintre cei chestionati au raspuns ca solutiile in cloud reprezinta o alternativa viabila, mai ales cand doresc sa utilizeze doar anumite module.

In legatura cu aplicatiile IT adecvate pentru departamentul de HR, majoritatea participantilor la studiu le considera utile, chiar obligatorii. Astfel, 47% dintre respondenti considera ca sunt obligatorii pentru indeplinirea obiectivelor de business pe termen mediu si lung, 51% au spus ca sunt utile si necesare, numai 9% mentionand ca sunt utile, dar nu neaparat necesare.

Intrebati si daca exista bugete special alocate pentru implementarea unor aplicatii IT in cadrul companiilor in care activeaza, mai putin de jumatate dintre directorii HR au raspuns afirmativ (47%).

In acest context, SAP Romania promoveaza incepand cu acest an solutia proprie de HR, SuccesFactors HCM, care ajuta companiile sa gestioneze mai eficient resursele umane.

"Am vazut o deschidere mare a companiilor catre solutii de HR in cloud, solutii care eficientizeaza procesele de recrutare, completeaza programele de training si ajuta la intocmirea unei evaluari complete a angajatilor", a aratat Dragos Petrea, channel lead pentru regiunea Europei de Sud-Est in cadrul producatorului de software SAP.

Avantajele unei solutii de HR in cloud

Astfel, principalul avantaj al unei solutii de HR in cloud este ca poate fi utilizata si de o companie care nu are un buget stabilit pentru acest scop, reprezentand o cheltuiala operationala. Dragos Petrea nu a dorit sa faca precizari legate de costuri.

Intr-un proces de recrutare solutia poate promova joburile deschise de o companie intr-o serie intreaga de canale (ex. Facebook, LinkedIn), avand avantajul de a targeta un numar mare de candidati sau poate oferi o serie intreaga de traininguri online angajatilor care isi doresc sa se dezvolte profesional.

"In prezent, cele mai multe traininguri se pot face in mediul online, putand fi efectuate atunci cand angajatul are timp si acolo unde se simte confortabil. Invatarea online are o cota din ce in ce mai importanta, completand programele de pregatire cu un trainer", a explicat Petrea.

Totodata, softul de HR isi aduce aportul in evaluarea performantelor angajatilor si constituirea unui plan de cariera pentru acestia.

"Multi angajatori se plang de performanta, dar nu au solutii pentru a-si evalua angajatii. Evaluarea performantei in mare parte din companiile din Romania se face in continuare pe formulare de hartie, pe care le scot din dulap o data pe an sau de doua ori. Ce se intampla daca omul isi creste performanta in timp, are vreun impact? Informatia aceea ajunge undeva ca omul sa primeasca un beneficiu? Nu. Insa atunci cand toate datele sunt introduse intr-o solutie sunt vizibile si se poate realiza un plan de cariera pentru fiecare angajat", a mai precizat Dragos Petrea.

Potrivit acestuia, SAP Romania are deja proiecte in derulare pe zona de HR cu organizatii din mai multe domenii de activitate, precum retail, productie sau servicii financiare.

SAP Romania este printre cei mai mari producatori de software de pe piata locala, cu activitate pe piata locala inca din anul 2002. Compania a avut anul trecut un business de 39,1 milioane de euro si un profit net de 7,6 milioane de euro, conform Ministerului de Finante. In prezent, compania are circa 400 de angajati, iar 450 de companii din Romania utilizeaza aplicatii de business SAP.

Intre principalii jucatori pe piata locala de software mai activeaza Oracle, Bitdefender, SIVECO, Microsoft, Teamnet, Endava, Luxoft, Ubisoft si Metro Systems.

Sursa foto: Rawpixel.com, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri