Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis luni seara, dupa vizita de lucru a ministrului Energiei, sa ceara intrarea voluntara a companiei in insolventa, aceasta avand datorii de 1,2 miliarde lei si conturile poprite, au declarat pentru Mediafax reprezentantii CA.

"Cererea de intrare voluntara in insolventa a fost depusa la Tribunalul din Hunedoara, aceasta decizie fiind luata de Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara luni seara, dupa o analiza complexa a situatiei companiei. Actionarul majoritar, statul roman, prin Ministerul Energiei, va propune un administrator judiciar, urmand ca instanta sa decida care va fi acesta", au afirmat marti reprezentantii Consiliului de Administratie.

Ei au precizat ca masura de intrare voluntara in insolventa este o forma de protectie de care compania are nevoie impotriva creditorilor, care cer executarea silita. "In plus, Complexul Energetic Hunedoara are conturile poprite, iar insolventa voluntara ar rezolva si aceasta problema", au adaugat reprezentantii CE Hunedoara.

Complexul energetic are in prezent 6.257 de angajati, iar datoriile se ridica la 1,2 miliarde lei. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat luni CE Hunedoara, cerand conducerii companiei sa isi asume situatia dezastruoasa in care se regaseste aceasta si sa ia masuri pentru a impiedica intrarea in faliment, a scris oficialul pe contul sau de Facebook. El s-a intalnit si cu sindicatele din minerit si autoritatile locale.

"Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara sa isi asume situatia in care se gaseste compania, sa inteleaga ca e nevoie sa ia masuri curajoase si sa impiedice alunecarea inspre o situatie fara remediu. Starea dezastruoasa este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus in pericol insasi existenta companiei. Cine nu intelege ca e nevoie sa indreptam rapid greselile din trecutul indepartat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi", a afirmat ministrul pe reteaua de socializare.

El a aratat ca este momentul in care depolitizarea si reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amanate sub nicio forma. Totodata, actiunile din perioada urmatoare vor viza problemele de mediu, asigurarea stocurilor minime de carbune, precum si consolidarea financiara a societatii.

Ministrul a afirmat ca situatia financiara a companiei este dezastruoasa ca s-ar putea ajunge chiar la faliment, situatie pe care o considera "complet inadmisibila", intrucat ar genera o problema sociala "enorma" in Valea Jiului, dar si o problema de siguranta a sistemului energetic national.

"Astept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara sa inteleaga ca de actiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greseala si nicio ezitare si e de datoria mea sa ii atentionez pe toti cei implicati ca gravitatea situatiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toti actorii implicati", a mai spus ministrul.

Grigorescu declara, la finele lunii noiembrie, ca a cerut o informare zilnica privind situatia Complexului Energetic Hunedoara, unde sunt probleme financiare, multe cereri de insolventa, stocuri de carbune reduse si un plan de restructurare a carui finalizare este in intarziere.

"La Complexul Hunedoara este un numar foarte mare de cereri de insolventa, o parte dintre acestea au fost rezolvate. Situatia nu este simpla. La aceasta data, stocurile de carbune sunt departe de ceea ce ne-am fi dorit. Am cerut, in acest context, sa am o informare zilnica cu privire la parametrii companiei, am cerut un plan clar de functionare, pana la sfarsitul acestei ierni, cu identificarea realista a resurselor pe care le avem, a parametrilor in care putem functiona. (...) Am o situatie in fiecare dimineata, stiu cum stau lucrurile acolo", spunea ministrul la acel moment.

De asemenea, fostul ministru al Energiei Andrei Gerea afirma in septembrie ca societatea din Hunedoara poate intra in orice moment in insolventa, avand in vedere situatia dificila a companiei, dupa pierderile inregistrate in 2013 si 2014.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului si din judetul Hunedoara si, de asemenea, este singura societate care furnizeaza agent termic in municipiul Deva si in orasele din Valea Jiului. In structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huila Lupeni, Lonea, Livezeni si Vulcan, alaturi de termocentralele Mintia si Paroseni.

Complexul, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri