Electrica (EL) si filialele sale au cerut in instanta anularea unui ordin al ANRE care a eliminat pragul minim privind scaderea tarifelor de distributie si a condus in acest an la stabilirea unor tarife mai mici chiar si cu peste 14% pentru operatiunile de distributie ale companiei.

Electrica, Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud au introdus actiuni in instanta pentru suspendarea si anularea ordinului ANRE 165 din decembrie anul trecut, prin care se modifica metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, potrivit unui document transmis Bursei de valori Bucuresti (BVB) , conform Mediafax.

Anterior, normele ANRE prevedeau ca tarifele de distributie pot varia anual in termeni reali cu maxim 10% pentru tarifele specifice de distributie si cu 7% pentru tariful mediu ponderat.

Ordinul 165 al ANRE a eliminat limitele inferioare ale scaderilor, dar le-a pastrat pe cele pentru cresteri.Reducerea tarifelor de distributie a antrenat de la 1 ianuarie o scadere usoara a preturilor pentru consumatorii finali.

Tarifele de distributie reprezinta sursa de venit a operatorilor de distributie de energie electrica, iar acestia reclama ca eliminarea limitei privind scaderile aduce o lipsa de predictibilitate care le afecteaza puternic planurile de afaceri, inclusiv cele de investitii, pentru care o eventuala prognoza de recuperare devine foarte dificila.

Totodata, Muntenia Nord si Transilvania Sud au initiat actiuni de suspendare si de anulare partiala vizand ordinele ANRE prin care le-au fost aprobate tarifele specifice pentru distributia de energie si preturile pentru energia reactiva.

Transilvania Nord nu a cerut instantei suspendarea si anularea partiala a ordinului ANRE prin care i-au fost aprobate tarifele, intrucat acestea au scazut cu mai putin de 7% si nu ar fi depasit oricum limita existenta pana la inceputul lunii decembrie.

Instanta a respins la finele lunii decembrie, cu posibilitate de recurs, cereri ale Enel Distributie Dobrogea, Enel Distributie Muntenia si Enel Distributie Banat de suspendare a executarii ordinului ANRE de modificare a metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice. Metodologia de calcul a tarifelor de distributie, modificata in decembrie, a fost stabilita printr-un ordin ANRE in 2013.

Sursa foto: Bohbeh / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri