Producatorii cer scaderea penalitatii de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor pe care le pun pe piata,dupa ce au fost gasite nereguli la organizatiile pe care le-au angajat sa recupereze aceste deseuri, insa Ministerul Mediului se opune aratand ca penalitatile descurajeaza depozitarea la groapa.

O intalnire intre conducerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje, a avut loc joi la minister, informeaza institutia , conform Mediafax.

In 2015, AFM a derulat controale la organizatiile de transfer de responsabilitate (OTR) angajate de agentii economici pentru recuperarea deseurilor de ambalaje de pe piata. Controalele au identificat o serie de nereguli in acest sistem, printre care raportarea de catre OTR a unor cantitati de deseuri care, in realitate, nu au fost niciodata colectate sau reciclate.

AFM a aplicat penalitati fiscale pentru sase din cele 10 OTR din Romania, in valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Cazul a fost trimis si la Parchetul Inaltei Curti, care a comunicat oficial ca potentialul prejudiciu cauzat de supraraportarea OTR se ridca la peste 54 milioane de euro.

Conform legii, orice agent economic care pune pe piata produse ambalate, este obligat sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Legea este valabila pentru orice tara a Uniunii Europene, nu doar in Romania. Pentru asumarea acestei responsabilitati, agentii economici se pot organiza in cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate, sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii. Daca agentii economici nu-si indeplinesc tintele asumate, acestia sunt obligati legal sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei pe kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate.

In urma anchetei la OTR, producatorii au solicitat suspendarea termenului pentru depunerea la AFM a declaratiilor anuale privind deseurile reciclate, diminuarea penalitatii de 2 lei pe kg, prevazuta de lege in cazul neindeplinirii tintelor de reciclare si amnistie fiscala. Totodata, au existat semnale din piata privind intentia producatorilor de a creste preturile produselor.

Intalnirea de joi a vizat riscul la care Romania se supune in cazul neatingerii tintelor de reciclare in domeniul
ambalajelor, respectiv potentiala declansare a unei proceduri de infringement.

"Intentia Ministerului Mediului nu este aceea de a aplica penalitati pentru fiecare kg de deseu nereciclat. Intentia noastra este una foarte simpla: sa implusionam un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema. Daca tintele de reciclare nu sunt atinse de producatori, exista riscul iminent de a primi penalitati europene de pana la 200.000 de euro pe zi", a aratat Corina Lupu, secretar de stat in cadrul MMAP pentru domeniul Mediu.

Ea a continuat spunand ca amnistia fiscala nu este o solutie, pentru ca "nu ar face decat sa intretina o piata neagra a deseurilor, descoperita in urma controalelor AFM" si "ar amana atingerea tintelor si, implicit, ar genera un infringement care s-ar rasfrange asupra populatiei".

In plus, a mai aratat secretarul de stat, aceasta masura nu ar exonera producatorii de eventuale penalitati, deoarece legislatia nu poate fi aplicata retroactiv.

"In privinta celorlalte solicitari ale producatorilor, acestea vor fi evaluate dupa 25 ianuarie 2016, data la care producatorii trebuie sa depuna la AFM declaratiile privind cantitatile colectate in anul 2015. Abia atunci cand vom avea o estimare corecta a cantitatilor reciclate putem sa stim in ce masura tintele de reciclare au fost atinse si vom putea sti care este impactul real in piata. Ministerul Mediului doreste sa contribuie la sustinerea acestor industrii dar si la crearea unui sistem functional, durabil si conform cu legea. Trebuie sa tinem cont ca masurile UE in acest domeniu se vor inaspri odata cu adoptarea pachetului economie circulara, care va impune o recuperare a deseurilor de 90% pana in 2030", a adaugat Corina Lupu.

In privinta semnalelor producatorilor privind cresterea preturilor produselor, reprezentantul MMAP a afirmat ca "aceasta atitudine este nejustificata, mai ales ca pana in acest moment nu au fost stabilite penalitati pentru niciunul dintre producatori".

"Pe de alta parte, in cazul neatingerii tintelor, este la fel de anormal sa transferi catre cetateni dobanzile si penalitatile de intarziere datorate nerespectarii legii, care, in astfel de situatii, permite inclusiv masura de esalonare a platii. Mai mult decat atat, consideram ca acest cost ar fi trebuit ajustat de la bun inceput, din momentul in care legea a intrat in efect, in urma cu aproximativ 10 ani", a mai spus secretarul de stat.
In ceea ce priveste reducerea penalitatii de 2 lei pe kg, reprezentantii MMAP sustin ca acest lucru nu este de dorit, deoarece penalitatile reprezinta un instrument pentru stimularea reciclarii si descurajarea depozitarii la groapa.

"Argumentul prezentat de producatori, care se refera la faptul ca alte state au costuri mai mici, este irelevant, deoarece in acele state cultura reciclarii functioneaza, acestea depasindu-si cu mult tintele propuse.Pentru stimularea managementului sustenabil al deseurilor si pentru a creste rata de recuperare/conservare a resurselor naturale primare, MMAP are in vedere deblocarea sistemului de trasabilitate al deseurilor, dar si instrumente precum ”platesti pentru cat arunci”, sisteme imbunatatite de depozit-returnare, in special pentru deseurile din sticla, precum si sustinerea industriei de reciclare", se mai arata in comunicatul ministerului.

Sursa foto: Romolo Tavani / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri