Aproape 14.300 dintre firmele infiintate imediat dupa Revolutie activeaza si in prezent in economia romaneasca, printre care Electrolux, Doosan IMGB, Celhart Donaris si Severnav, potrivit unei analize KeysFin.

"Datele statistice de la Registrul Comertul arata ca, in prezent, sunt active si deruleaza afaceri 14.283 de firme infiintate intre 1990-1991. Printre acestea se afla nume destul de cunoscute precum Electrolux Romania SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect Bucuresti SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA si Victoria SA", se arata intr-un comunicat al KeysFin , conform Mediafax.

Cele mai multe firme sunt din Bucuresti-Ilfov - 2.401, care au angajat in toata aceasta perioada peste 89.000 de salariati. In topul supravietuitorilor din business-ul romanesc, in functie de regiune geografica, urmeaza firmele din zona Nord-Vest, unde 2.184 de societati au reusit sa faca afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajati, si cele din zona de Centru, unde sunt inregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariati.

"La polul opus se situeaza, in mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltarii economice a Romaniei, dar unde n-au supravietuit in toti acesti ani decat 1484 de societati comerciale, cu 24.000 de angajati. Analiza datelor statistice arata un alt lucru paradoxal. Marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piata au fost microintreprinderi (10.760), urmate de societatile mici (2.493), intreprinderile mijlocii (778) si numai 252 de firme mari", se mentioneaza in comunicat.Circa 38% dintre pionierii business-ului romanesc fac afaceri in comert.

"Luand in calcul si datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este ca atunci cand discutam despre supravietuitorii de dupa 1990, vorbim in primul rand de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienti si care au rulat banii si marfurile foarte repede, nefiind astfel afectati de blocajul financiar, de provocarile de ordin valutar etc", au declarat analistii de la KeysFin.

Printre domeniile unde afacerile au rezistat roller-coaster-ului economic de dupa ‘89 se mai afla industria prelucratoare, constructiile si imobiliarele.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri