Sunt patru tari care vor avea un cuvant important de spus in ceea ce priveste reforma vinului, anume Franta, Italia, Spania si Portugalia, a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului(PNVV), Ovidiu Gheorghe.
"S-a constituit un grup de lucru care dezbate problemele legate de reforma vinului propusa de Uniunea Europeana, dar pana in prezent nu s-a luat nicio hotarare", a declarat Ovidiu Gheorghe. Acesta a precizat ca Romania va decide si in functie de pozitia tarilor care domina piata vinului din Europa, adica Franta, Italia, Spania si Portugalia.

Reforma vinului a fost propusa ca urmare a problemelor dificile cu care se confrunta producatorii de vin, fie din cauza reducerii consumului de vin in UE, fie a importurilor de vin din tari terte. in prezent, in UE exista peste 1,5 milioane de companii producatoare de vinuri. Posibilitatile de stocare sunt in scadere, in timp ce productia este in crestere, ceea ce duce la scaderea veniturilor producatorilor.

Reforma vinului urmareste mai multe obiective, anume cresterea competivitatii producatorilor europeni de vinuri, recastigarea segmentelor de piata, respectiv intarirea reputatiei vinurilor europene. Comisia Europeana va face o propunere privind reforma la inceputul anului viitor, urmand ca legislatia sa intre in vigoare in perioada 2008-2009.

Si producatorii romani de vin se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, acestea fiinde dterminate, in principal de cresterea importurilor concomitent cu scaderea exportului si existenta unui comportament anticoncurential pe piata.

In primele cinci luni ale anului 2006, Romania a importat 331.382 hl, principala tara din care provine vinul fiind Republica Moldova. Cantitatea de vin importata din aceasta tara in 2006 este de 101.611hl, comparativ cu cei 2.506 hl importati in 2005.

Cresterea importurilor de vin in 2006, a coincis cu o scadere cu 56% a exporturilor. Astfel, daca in primele cinci luni, Romania exporta 166.821 hl, in prima parte a anului 2006, cantitatea de vin destinata exportului a scazut la 80.635 hl.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri