Au fost colegi intr-un spital public, dar au vrut sa isi faca meseria intr-un mediu mult mai placut. Povestea Ponderas, fost Delta Hospital, a inceput in urma cu cinci ani cand o mana de medici, printre care si Alina Ambrozie, au pus bazele a ceea ce urma sa devina un spital cu 200 de angajati.

Alina Ambrozie, director executiv si Ana Pascu, director de dezvoltare, au venit la WALL-STREET TV pentru a vorbi despre sistemul medical din Romania, evolutia Ponderas dar si a situatiei medicilor din tara. Actionarul majoritar al Ponderas este sotul Alinei Ambrozie, chirurgul Catalin Popescu.

“La inceput incercam sa fac in paralel chirurgie si management. In timp insa, am realizat ca nu se poate, asa ca am renuntat la chirurgie si am luat-o de la zero in management sanitar. Inceputul este foarte greu, atat birocratic cat si pentru ca am dorit sa oferim pacientilor servicii medicale deosebite – nu doar calitatea serviciului medical, intrucat peste tot medicii incearca sa isi faca meseria cat mai bine, cat conditii prin care pacientii sa se simta oaspeti, pana cand problemele lor se vor rezolva”, spune Alina Ambrozie.

Ce ar schimba la sistemul de sanatate din Romania

Este un lucru care deja evolueaza, insa ar accelera aceasta tendinta. “As imbuntatati felul in care este privita piata privata de sanatate. Acum cativa ani de zile, perceptia era ca in privat se trateaza doar patologie usoara”, spune, la randul ei, Ana Pascu. “In ultima vreme, privatul a dovedit, prin educare continua, cat si investitii in tehnologie, ca poate trata cazuri din cele mai dificile. Mai mult, privatii colaboreaza cu statul si primesc de la ei cazuri extrem de dificile”, puncteaza ea.

“Am vrea sa vedem in piata o sporita perceptie de egalitate intre privat si stat”, completeaza si Alina. “In urma cu 10-15 ani, abia existau cateva cabinete medicale private. Primele spitale private au aparut in 2010 si multe dintre ele s-au specializat pe patologie grea - neurochirurgie, chirurgie vasculara, specialitati care necesita dotare foarte buna si medici foarte instruiti”.

Ponderas este specializata pe chirurgie metabolica, acoperind insa si alte sfere chirurgicale.

Extindere si marje de profit

Marjele de profit in spitatul privat Ponderas sunt foarte mici, puncteaza Alina Ambrozie. “Costurile cu materialele sanitare sunt foarte mari, de asemenea costurile cu medicii sunt ridicate, intrucat aceasta specializare are o curba de invatare foarte mare”, explica directorul executiv al spitalului.

Totodata, echipamentele de ultima generatie au consumabile scumpe. Toate acestea duc la cresterea cheltuielilor. “Preturile sunt mari, dar asta nu pentru ca avem noi marja de profit mare, ci pentru ca trebuie sa acoperim aceste costuri extrem de ridicate”.

In ceea ce priveste extinderea, cele doua oficiale ale Ponderas au spus doar ca vor primi, curand, acreditari si pentru alte patologii, extinzandu-si deci activitatea. Aceasta extindere implica noi echipamente si noi medici. “Estimam pentru anul acesta afaceri de 20 de milioane de euro, in crestere de la circa 16 milioane de euro in 2015”, spune Ana.

“Concurenta este foarte mare, insa mai este loc. Piata privata a crescut foarte mult in ultmii zece ani, s-a investit mult in 2008-2011. Dupa 2011, nu au mai aparut asa de multi jucatori noi, cei deja existenti au incercat sa isi consolideze pozitia. Pentru Bucuresti sunt multe unitati medicale private, toti incearca sa ofere conditii bune pacientului si servicii medicale de top. Pentru a supravietui, trebuie sa fii mai bun decat ceilalti. Am primit si oferte de achizitii, nu suntem inca foarte interesati, vrem sa ne consolidam pozitia, suntem bine vazuti in piata si vrem sa crestem in continuare”, spune Alina Ambrozie.

Din fericire, Romania nu duce lipsa de medici buni. “Generatii de specialisti se formeaza in permanenta. Provocarea este de a-i tine in Romania, in ultimii ani pleaca din ce in ce mai multi. Incercam sa ii mentinem prin conditii foarte bune de munca si salarii care sa ii satisfaca. Pare ca functioneaza, intrucat nu ne parasesc foarte multi si avem cereri continue de angajari”, spune Alina.

Urmareste intreg interviul mai jos. Saptamana medicala este sustinuta de Farmexpert, cel mai mare distribuitor de medicamente din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri