Dupa ce anul trecut cifra de afaceri a Siemens SRL a crescut cu aproape 14%, compania se asteapta ca 2016 sa fie si mai bun. Domeniile de la care compania, subsidiara a grupului german Siemens, asteapta rezultate pozitive sunt industria, digitalizarea si IT-ul. Alte sectoare cu oportunitati “extraordinare” sunt caile ferate si irigatiile, dar proiectele depind in mare parte de atragerea fondurilor europene dedicate acestor sectoare.

“Avem un trend ascendent de zece ani. Dupa cum a inceput anul acesta, avem mari sperante ca va fi bine. Nu ma astept sa mearga prost ceva pentru noi anul acesta. Poate doar partea de eoliene. Sunt multe, multe oportunitati. Sectorul industrial are perspective bune de crestere”, a declarat George Catalin Costache, CEO Siemens SRL, pentru WALL-STREET.RO.

Contractele din industrie (in care sunt incluse, printre altele, segmentele de food&beverage, petrol si gaze, industria producatoare de masini) au asigurat 45-50% din afacerile derulate de Siemens SRL in anul fiscal 2015. Aproximativ 30% din cifra de afaceri a fost reprezentat de partea de energie, iar sectorul de echipamente medicale a acoperit circa 20%.

Compania a raportat pentru anul fiscal 2015 o cifra de afaceri de 157 milioane de euro, mai mare cu aproape 14% fata de nivelul de 138 milioane euro din anul fiscal precedent (Octombrie 2013 – Septembrie 2014).

Siemens SRL are patru fabrici in Sibiu si Buzias, care produc sisteme si componente pentru automatizari si aplicatii industriale, precum si patru centre de cercetare-dezvoltare in domeniile IT si energie in Bucuresti, Brasov si Cluj-Napoca.

Costache a adaugat ca in 2015 si partea de service “a facut o treaba destul de buna”, iar Siemens SRL vrea sa “ridice” si sectorul eficientei energetice, un domeniu cu potential, dar in care sunt inca putini clienti pentru ca “multe lucruri nu sunt clare.”

Mai multe proiecte in Romania

Siemens SRL are centre IT in Cluj-Napoca si Brasov. La cel din Cluj-Napoca lucreaza acum vreo 100 de oameni, iar pana in 2017 compania spera sa ajunga la 200 de angajati. Compania a investit cel putin 4,5 milioane de euro in acest centru de cercetare.

In centrele IT din Cluj-Napoca si Brasov se lucreaza preponderent pe proiecte pentru beneficiari din SUA, Germania sau India, insa Siemens SRL incearca sa gaseasca mai multe proiecte in Romania, situatie care i-ar permite sa dezvolte acest segment de business.

“Se lucreaza foarte mult in extern pe imagistica medicala. Incercam sa gasim proiecte de cercetare-dezvoltare si pe plan local, astfel incat sa dezvoltam aceasta activitate cu valoare adaugata si in Romania, nu doar extern”, a precizat Costache.

Principalii concurenti ai Siemens in Romania, dar si la nivel global, sunt alti mari giganti tehnologici, precum Schneider Electric, General Electric sau grupul olandez Philips.

De lucru pentru toata lumea

Potrivit lui Costache, sectorul feroviar este unul dintre cele mai "interesante" din Romania in ceea ce priveste investitiile. La fel ca zona de irigatii, unde Romania nu trebuie decat sa acceseze fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana, de circa 1 miliard de euro.

“Exista foarte multe proiecte ale CFR, acest sector e unul dintre cele mai importante in privinta investitiilor. Partea extraordinara e ca au nevoie de toate si e de lucru pentru toata lumea”, a adaugat Costache. El a precizat ca Siemens asteapta proiecte mari si in domeniul apei (electrificare, automatizare, sisteme de masura).

Siemens este prezent pe piata romanesca de 110 ani, iar la sfarsitul anului trecut avea aproape 1.700 de salariati in Romania. Pana la sfarsitul acestui an numarul lor ar putea creste.

“In irigatii se pot face lucruri extraordinare. Nu avem niciun proiect pe aceasta zona, dar sunt disponibile fonduri europene de 1 miliard de euro. Sunt atat de multe lucruri de facut si in acest sector, incat vor trebui sa aduca mai multe firme”, a spus Costache, referindu-se la faptul ca in momentul in care aceste proiecte vor incepe sa fie implementate, va fi suficient de mult loc in piata pentru toti furnizorii de sisteme si solutii dedicate acestui segment.

Costache, absolvent de Hidrotehnica, a preluat conducerea Siemens SRL in 2012. El si-a inceput cariera intr-o companie de stat, dupa care a trecut la privat, in compania daneza Danfoss. De acolo, a ajuns la Siemens, in 2003, de unde a plecat la Veolia, in 2009. In 2010 a revenit la Siemens.

Siemens SRL estimeaza ca in prima parte acestui an va finaliza constructia unei fabrici de componente pentru vagoane, in special de metrou, la Sibiu.

Sursa foto: Siemens Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri