Statul nu vrea sa-i recompenseze pe cei care denunta practicile antitrust ale firmelor, propunerea Consiliul Concurentei de a vira un procent din amenda in conturile celor care dau in vileag diversele intelegeri anticoncurentiale nefiind aprobata de Parlament, se arata intr-un raspuns transmis de reprezentantii Concurentei, scrie News.ro.

Consiliul Concurentei a lansat, in urma cu un an, pe site-ul institutiei, platforma avertizorilor de concurenta, un program de incurajare a persoanelor fizice care doresc sa contacteze si sa informeze autoritatea de concurenta cu privire la posibile incalcari ale legii concurentei.

De-atunci, peste 100 de persoane au anuntat intelegeri privind licitatii trucate, presupuse carteluri sau acorduri privind pretul produselor vandute in magazine, o parte dintre mesajele primite prin intermediul platformei online fiind in analiza autoritatii de concurenta, iar altele au fost transmise altor institutii, potrivit datelor institutiei.

Angajatii firmelor care incalca legea pot denunta anonim aceste practici pe internet.

Concurenta propunea, anul trecut, si ca cei care fac denunturi sa fie recompensati financiar. Singura conditie, pentru a intra in posesia unei parti din amenda pe care ar incasa-o o firma pentru incalcarea legislatiei antitrust, era ca, in urma anchetei, plangerea sa se adevereasca.

Actul normativ a fost supus votului in Parlament, sub forma de amendament la Legea Consiliului Concurentei, dar nu s-a bucurat de prea mare succes din partea autoritatilor.

”Consiliul Concurentei a propus ca, similar procedurilor din Ungaria, persoanele fizice care aduc dovezi privind incalcarea legii concurentei sa fie recompensate, dar acest amendament nu a fost aprobat de Parlament”, precizeaza reprezentantii institutiei.

Concurenta a declansat, anul trecut, 13 investigatii si a finalizat 21. Amenzile aplicate in 2015 sunt de aproximativ 53 de milioane de euro.

La sfarsitul lui decembrie 2015, Consiliul Concurentei avea in derulare 48 de investigatii de incalcare a legii, cu 14% mai putine fata de finalul anului precedent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri