Romania continua sa se bazeze pe o serie de avantaje traditionale, dar daca vrea sa se dezvolte ii trebuie un model national de dezvoltare pe termen lung. Cristian Colteanu, presedinte si CEO al grupului american GE pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, spune ca lipsa unui astfel de model expune Romania riscului unor „devieri”.

„Lipsa unui model national de dezvoltare pe termen lung expune Romania la riscul unor devieri, pe cand daca ar exista unul, acesta ar putea avea un impact semnificativ asupra canalizarii resurselor catre dezvoltarea unor prioritati strategice”, afirma Colteanu.

El mentioneaza, printre avantajele traditionale, stabilitatea macroeconomica a tarii, atat la nivel regional, cat si la nivel european, potentialul energetic si resursele sale naturale.

Cele mai importante schimbari necesare pentru a creste nivelul de competitivitate al Romaniei includ o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea economica a tarii, nevoia de investitii si sprijin pentru activitatile inovatoare si cele din domeniul cercetarii si dezvoltarii.

Reformele sunt posibile, iar Romania are nevoie de modificari structurale, implementate in mod ferm si simplu, pentru a creste participarea la piata muncii, a reduce barierele legislative, a incuraja dezvoltarea antreprenorialului si a deschide sectoarele economice catre o concurenta internationala extinsa si catre investitii mai mari.

Totodata, Romania trebuie sa evolueze de pe pozitia de beneficiar al fondurilor UE si sa devina un contribuitor activ la competitivitatea economica europeana. Pe termen lung, aceste reforme vor genera atat de necesara crestere economica durabila si vor creste oportunitatile pentru toti romanii.

„Viitorul tarii are legatura cu performanta economica a marilor companii multinationale prezente aici si cu succesul intreprinzatorilor si IMM-urilor care trebuie sa poata fi competitive la nivel local si international”, afirma Colteanu.

Romania are multe de oferit in energie

In ce priveste piata energetica, Romania se afla intr-o situatie mult mai buna, avand in vedere ca dispune de un mix energetic si de o forta de munca inalt calificata si educata. Un alt avantaj este mediul favorabil investitiilor, iar strategia Romaniei de a atrage capital trebuie sa se bazeze pe o reglementare inteligenta si pe buna guvernanta.

„Pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic, Romania trebuie sa creeze o piata stabila, previzibila si transparenta din punct de vedere al implementarii politicilor publice si al cadrului de reglementare sectorial”, adauga Colteanu.

De peste 30 de ani in Romania

Grupul american este prezent in Romania din 1984 si activeaza in mai multe businessuri. GE detine si doua fabrici, una la Ploiesti, unde produce sonde de petrol, si una in Bucuresti, care construieste componente pentru aeronave.

Cele doua unitati de productie au prognozat pentru anul trecut exporturi totale de peste 100 milioaje de dolari, o crestere cu cel putin 20% fata de nivelul de 80 milioane de dolari in 2014.

Fabrica de la Ploiesti exporta aproximativ 90% din productie in peste 20 de tari. General Electric a anuntat la inceputul anului trecut ca analizeaza posibilitatea extinderii capacitatii fabricii de echipamente petroliere din Ploiesti, pe care a cumparat-o in 2013 de la compania Lufkin, cu productia de echipamente pentru forajul off-shore.

GE a incheiat, in 2002, un parteneriat cu compania Turbomecanica pentru a produce la Bucuresti componente de avioane. Americanii au preluat integral fabrica Unison Engine Components in 2007.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: GE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri