Compania KMG International, fosta Rompetrol, vrea sa incheie cat mai repede tranzactia cu chinezii de la CEFC. Discutiile cu compania chineza au inceput acum aproape cinci luni, iar scopul intelegerii este formarea unui joint-venture care va cauta sa se dezvolte in zona de downstream si infrastructura.

“Suntem dornici sa incheiem rapid negocierile. Ideea este de a gasi solutia pentru a putea fi mai mari si mai puternici. KMG este puternic in productia de petrol si are fundamentele de business, iar CEFC este puternic din punct de vedere financiar. Noi vizam un joint-venture pentru a ne extinde, pentru a creste nivelul investitiilor. Ideea este sa realizam un parteneriat de succes”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KMG International.

In luna decembrie a anului trecut, presa relata ca societatea China Energy Company (CEFC) a anuntat ca va prelua 51% din KMG International, in cadrul unor acorduri in valoare totala de 4 miliarde de dolari semnate la Beijing, in industria petrolului si gazelor, telecomunicatii si energie nucleara.

Zhangulov a precizat ca, in cadrul joint-venture-ului, KMG International si CEFC vor avea “participatii aproximativ egale”. Momentul semnarii acordului nu este deocamdata cunoscut, avand in vedere ca “nu suntem la maternitate sa stim exact cand e termenul”.

“Vorbim cu ei, dar nu avem inca nimic semnat. Scopul acestui joint-venture este sa cautam oportunitati de investitii in zona de downstream, infrastructura si in jurul fluxului de petrol care vine din Kazahstan (60 milioane de tone pe an)”, a adaugat Zhangulov.

Potrivit lui Zhangulov, companiile chineze au un exces de cash si din acest motiv au “acest apetit pentru investitii” in mai multe tari din Europa.

Europa este prioritatea numarul 1 a CEFC

CEFC are activitati in aproximativ 15 tari, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro.

Discutiile dintre KMG International si CEFC nu vizeaza doar Romania, ci operatiunile intregului grup. KMG International detine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanti in Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania, Georgia. Grupul opereaza doua rafinarii - Petromidia Navodari si Vega Ploiesti.

“KMG exporta mai mult de 10 milioane de tone de titei. Producatorii din Kazakhstan exporta in regiunea Marii Negre 60 milioane tone de titei. Lucram luand in considerare acest flux, iar in jurul lui putem sa dezvoltam afacerea - infrastrucrtura, lantul de benzinarii. Aceasta este intreaga idee, sa construim business in jurul acestui flow”, a spus Zhangulov.

La sfarsitul anului trecut, CEFC a facut un prim pas si a preluat de la KMG International un pachet de 51% din actiunile distribuitorului de carburanti Dyneff, cu opertiuni in Franta si Spania. Dyneff are si operatiuni de trading cu carburanti si stocare a produselor petroliere. Prin aceasta miscare, CEFC urmareste sa transforme Dyneff intr-o platforma de dezvoltare in Vestul Europei.

In luna iulie a anului trecut, Dyneff a obtinut autorizatia de a deveni furnizor de gaze naturale in Franta pentru persoane fizice si companii. Compania livreaza in fiecare an aproximativ 2,5 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele 100 de benzinarii sub brandul Dyneff si Rompetrol din Franta si Spania.

KMG International este controlat din 2007 de grupul kazah KazMunay Gas, detinut de guvernul din Kazahstan.

Sursa foto: KMG International

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri