Casele de pariuri traditionale se afla in conflict deschis cu ANAF dupa ce agentia statului a lansat la sfarsitul anului trecut un val de controale in acest sector, solicitand o recalculare a impozitelor platite de-a lungul ultimilor sapte ani, in urma carora firmele ar trebui sa scoata din buzunar o suma ce ar putea cu usurinta sa treaca de 50 mil. euro.

De unde au pornit controalele ANAF

Pentru a contracara evaziunea fiscala din domeniu, pana la inceputul acestui an casele de pariuri sportive traditionale, al caror business se bazeaza pe agentii stradale, erau obligate sa plateasca o asa-zisa cota forfetara. Mai exact, acestea trebuiau fie sa plateasca un impozit pe profit de 16%, fie un impozit de 5% pe veniturile inregistrate – insa doar in cazul in care impozitul pe profit era mai mic decat 5% din veniturile respective.

In majoritatea cazurilor firmele ajungeau sa plateasca impozitul de 5% pe venituri. Avand in vedere specificul business-ului, firmele de pariuri nu plateau insa 5% din totalul incasarilor brute, ci mai degraba 5% din venitul rezultat ca diferenta dintre incasarile brute si premiile platite catre jucatorii castigatori (Gross Gaming Revenue – GGR).

“O firma de pariuri este diferita de o firma obisnuita. Nu toti banii care intra intr-o astfel de firma poti fi considerati venituri pentru ca o buna parte din ei se intorc imediat catre jucatori. O casa de pariuri este oricum obligata sa plateasca 60% din incasari sub forma de premii”, mentioneaza Doru Gheorghiu, directorul executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din Romania, Romanian Bookmakers.

Romanian Bookmakers are in prezent sase membrii care reprezinta 60% din piata romaneasca de pariuri traditionale.

Conflictul a inceput dupa ce ANAF a demarat la sfarsitul anului trecut o serie de controle fara precedent la toate casele de pariuri sportive sustinand ca baza de impozitare in cazul acestei activitati ar trebui sa fie reprezentata de totalul incasarilor brute ale companiilor de profil si nu de suma acestora din care sa fie scazuta valoarea premiilor platite (GGR), asa cum se intamplase in anii anteriori.

PwC: Pierderi de 30,5 mil. lei pentru cinci dintre membrii Romanian Bookmakers daca se fac platile retroactive solicitate de ANAF

Pentru a-si apara punctul de vedere, Romanian Bookmakers a solicitat firmei de consultanta si audit PwC Romania o analiza privind impactul pe care noua abordare a ANAF ar urma sa o genereze asupra activitatii de pariuri traditionale. Analiza a fost realizata luand in calcul cifrele aferente anului 2014 furnizate de cinci dintre cei sase membrii ai Romanian Bookmakers.

Potrivit analizei PwC, aplicarea impozitului minim de 5% pe veniturile totale, asa cum solicita in prezent ANAF, ar creste impozitul minim cumulat pe care cele cinci firme l-ar avea de platit pentru anul 2014 de la 7,95 mil. lei (1,7 mil. euro), la 30,5 mil. lei (6,8 mil. euro). Avand in vedere ca ANAF solicita plati retroactive nu doar pentru respectivul an, ci pentru intervalul 2009 – 2015, cifra totala ar putea ajunge cu usurinta la cateva zeci de milioane de euro.

Analiza PwC concluzioneaza mentionand ca daca firmele vor fi obligate sa isi calculeze impozitul avand in vedere noile solicitari ale ANAF, acestea ar fi inregistrat o pierdere neta cumulata de 22,6 mil. lei in 2014. De cealalta parte, daca impozitul de 5% ar ramane aplicat la GGR (asa cum s-a si intamplat de altfel), analiza PwC releva ca profitul mediu inregistrat de cei cinci operatori de pariuri la nivelul anului 2014 tinde spre zero.

Casele de pariuri, profitabile la Finante, neprofitabile in analiza PwC

Rezultatele analizei PwC sunt insa discutabile avand in vedere ca pot fi ridicate mai multe semne de intrebare cu privire la aceasta. In primul rand PwC nu a realizat un audit clasic la cele cinci firme, ci a primit datele financiare ale acestora de la Romanian Bookmakers, firma de consultanta necunoscand nici macar numele firmelor ale caror cifre le analiza.

De asemenea, analiza PwC mentioneaza ca profitabilitatea caselor de pariuri luate in calcul tinde spre zero la nivelul anului 2014, insa, avand in vedere cifrele raportate de membrii Romanian Bookmakers la Ministerul Finantelor, rezulta ca acestea sunt per ansamblu pe plus in respectivul an (profit cumulat de 5,7 mil. lei).

Astfel, StanleyBet a inregistrat o pierdere de 0,94 mil. lei in 2014, Mozzart Bet a pierdut 7,2 mil. lei, in vreme ce Bet Cafe Arena a avut un profit net de 5,4 mil. lei, Baum Bet a castigat 8,2 mil. lei, Sky Bets a inregistrat un profit de 19.900 lei, iar Casa Pariurilor a avut un profit de 0,31 mil. lei.

“Va pot spune cu siguranta ca profitabilitatea a tins spre zero in 2014, in conditiile in care una dintre cele sase companii membre, care a inregistrat un castig net semnificativ in acel an, nu a fost inclusa in analiza PwC. Neluand in calcul acest profit devine evident de ce analiza indica o profitabilitate aproape de zero in 2014”, explica Doru Gheorghiu.

De notat si faptul ca firma de pariuri Public Bet, care nu a fost inclusa in analiza PwC, dar care pana la finalul anului trecut a fost membra a Romanian Bookmakers, inregistrase in 2014 un profit net de 12,1 mil. lei. Firma a intrat insa in faliment in 2015, aceasta fiind prima vizata de controalele ANAF in toamna anului trecut.

Cum vor fi incheiate controalele ANAF

Doru Gheorghiu, seful Romanian Bookmakers, spune ca daca ANAF isi va impune punctul de vedere toate casele de pariuri traditionale vor intra mai devreme sau mai tarziu in faliment.

“Interpretarea ANAF este gresita, abuziva si menita sa duca la faliment aceasta industrie. Casele de pariuri traditionale genereaza anual contributii de 120 mil. euro la buget, care vor disparea in curand”, mentioneaza Gheorghiu.

Controlalele ANAF se desfasoara si in prezent, insa acestea sunt aproape de finalizare, agentia urmand sa le comunice oficial tuturor caselor de pariuri sumele pe care le au de plait pentru intervalul 2009 – 2015. Romanian Bookmakers incearca in schimb sa obtina de la Ministerul Finantelor un aviz care sa opreasca controalele.

Incepand cu acest an, firmele de pariuri vor fi obligate sa plateasca doar cota de 16% pe profit, prevederea ce viza plata a 5% din venituri fiind eliminata din noul Cod Fiscal. Paradoxal, in aceste conditii casele de pariuri vor avea de infruntat o povara fiscala mult mai redusa spre deosebire de anii precedenti.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri