Romania mai are resurse de petrol si gaze pentru cel mult 20 de ani. Cu toate acestea, tara noastra a consumat deja si resursele generatiilor viitoare, a declarat Silvia Vlasceanu, director executiv al Asocitatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

„Noi am consumat intr-un secol si resursele generatiilor viitoare, care vor ramane doar cu regenerabilele”, a afirmat Vlasceanu intr-o conferinta de presa.

Ea a adaugat ca schema certificatelor verzi utilizata de Guvern sa impulsioneze producerea energiei regenerabile a distorsionat foarte mult piata de electricitate. Acest lucru s-a intamplat pentru ca producatorii de energie verde au coborat masiv preturile, ajungand sa vanda un MWh cu 1 leu.

Producatorii de energie verde si-au putut permite sa vanda la aceste preturi, pentru ca ei primesc gratuit bani in contul energiei pe care o scot pe piata. Acesti bani sunt platiti de toti consumatorii de electricitate.

Investitiile in multe capacitati de producere a energiei verzi au coincis in Romania cu momentul liberalizarii pietelor de electricitate si gaze naturale. Din acest motiv, procesul liberalizarii a fost atipic in Romania, a adaugat Vlasceanu. In tarile in care liberalizarea a fost facuta mai demult, preturile au crescut.

„Certificatele verzi au distorsionat foarte mult piata de energie electrica. In aceste conditii cum pot ramane competitive centralele clasice?”, a continuat Valsceanu.

Preturile mici ale energiei pun probleme companiilor care produc energie din surse clasice, precum apa, gazele si carbunele. De asemenea, si companiile mari consumatoare de energie au reclamat efectul negativ al energiei verzi, dar din alt punct de vedere, respetiv al pretului certificatelor verzi.

ACUE a fost infiintata in 2012 si are 27 de membri, companii care desfasoara activitati in setorul energetic romanesc, precum Engie, CEZ, Enel, Transelectrica, E.ON sau Congaz. Membrii asociatiei au impreuna o cifra de afaceri anuala de peste 5,4 miliarde de euro.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri