Ingrijite si ocrotite, respectate prin munca si innobilate de istorie, soiurile autentice de la Averesti se transforma simplu si firesc in vinuri proaspete si rafinate, care nu uita sa vorbeasca despre valori demult uitate.

albatica Zghihara, pretioasa Busuioaca, vite-bijuterie ale patrimoniului oenologic romanesc vechi, scot la iveala prin truda si patima podgorenilor de la Averesti, vinuri stralucitoare pe masura legendelor tesute in jurul lor.

Cum si cand incepe povestea Averesti?

Primele plantatii de vita de vie de la Averesti au luat fiinta in anul 1874, cand s-a construit si crama, pe domeniile boierului Stefan Negruzzi.

Situata in regiunea de nord-est a Moldovei, Crama Averesti este situata intr-unul dintre cele mai cunoscute tinuturi viticole ale Moldovei, scaldate in soare si struguri, zona Husilor. Tinutul Husilor se remarca prin localizarea la o altitudine ridicata de 380 m, climatul racoros si prin solul de padure care determina obtinerea de vinuri seci, usor sifonate si delicate, imprimandu-le caracterul acid inconfundabil.

In aceasta zona, temperaturile zilelor de vara sunt ridicate, in schimb noptile sunt foarte racoroase. Acest lucru determina o ardere mai lenta a acizilor din struguri si face posibila obtinerea unor vinuri cu aciditate ridicata, chiar si in anii secetosi.

Pivnita Averestiului are un culoar principal de aproape 150 de metri, prevazut cu 5 arcade din piatra si 10 hrube secundare. La construirea acesteia s-a folosit caramida si un amestec de ingrasamant, nisip si lut, cu proprietati speciale de absorbtie a umezelei.

Pentru administrarea domeniilor, a fost adus din Franta un specialist horticultor, inginerul René Faure. Acesta a introdus in cultura, alaturi de soiurile de vita de vie autohtone, Zghihara de Husi, Busuioaca de Bohotin, Feteasca regala si Feteasca alba – soiuri renumite frantuzesti, precum Cabernet Sauvignon si Aligoté.

Tot in acea perioada a fost ridicat si conacul boieresc ce a reusit sa se pastreze pana in ziua de azi, devenind o emblema a Cramei Averesti. In curtea conacului, boierul a infiintat un parc dendrologic cu specii de castan, tei si salcam, care au rezistat vremurilor potrivnice, alaturi de cateva specii rare, aduse din strainatate.

Pe atunci, vinurile de Averesti erau cunoscute si apreciate pana in Viena, unde boierul Stefan Negruzzi le prezenta cu mandrie la diferite ocazii: baluri, iesiri la vanatoare si serate.

Pentru a asigura o productie ridicata an de an, inginerul René Faure a introdus primul sistem de irigatie a vitei de vie din tara. Apa era impinsa in sistem de o instalatie care functiona pe baza de presiune – diferenta de nivel era de 100m si nu exista curent electric.

Vinurile de Averesti in prezent

In prezent, Crama Averesti detine o suprafata de 550 ha de vie, si investeste constant in tehnologie. Reprezentantii Cramei considera ca un vin bun nu trebuie sa fie neaparat un vin scump si isi doresc prin eforturile continue sa faciliteze accesul la un vin de calitate pentru cat mai multi oameni.

Vinurile de Averesti pot fi valorificate ca si vinuri tinere. Productia incepe odata cu recoltarea strugurilor, in septembrie. Strugurii se recolteaza doar atunci cand ajung la maturitate, in jurul datei de 20 septembrie a fiecarui an. Atunci ei au un continut mediu de zahar de 185g/l.
Culesul se petrece in prima sau a doua parte a zilei, in niciun caz in mijlocul ei, si dureaza in jur de 3 saptamani. Imbutelierea si livrarea incep in prima luna de iarna.

In fiecare an, o sticla din primul vin obtinut este ingropata in locul cel mai racoros al pivnitei, ca ofranda adusa ctitorului cramei si plantatiei.

Vinurile de Averesti la targuri si in retail

Din anul 2000 si pana in prezent, vinurile de Averesti au primit numeroase premii la concursuri nationale si internationale: Festivalul International al Viei si Vinului “Bachus” Vrancea, International Wine Contest Bucharest si Chisinau Wines and Spirits Contest din Republica Moldova, precum si distinctii acordate din partea celei mai cunoscute reviste din domeniu: Vinul.ro.

In urma modernizarii, Crama are o capacitate de 40.000 hl, iar suprafata de vita replantata ajunge la 470 de ha, din cele 550 ha in proprietate.

Anul 2015 a fost productiv pentru Crama Averesti, strugurii culesi de pe 350 ha aflate pe rod s-au transformat in aproximativ 24.000 hl de vin tanar - alb, rose si rosu.

Vinurile de Averesti sunt comercializate in marea majoritate a locatiilor apartinand marilor lanturilor de hipermaketuri si cash and carry din Bucuresti si din tara: Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl si Metro.

Deasemenea, vinurile de Averesti se pot gasi si in alte locatii importante din orasele: Bucuresti - magazinul specializat Wine Republic (Pipera), Hotel Sheraton 5* (Dorobanti), Naan Food and Drink Studio (Piata Rosetti), London Street Atelier (Dorobanti), floraria Floria (Piata Dorobanti) precum si magazinele Best Value din Aeroportul Henri Coanda, Iasi - restaurant La Castel, restaurant Expo Copou, restaurant Pergola, Bacau, Botosani, Piatra Neamt, Vaslui, Suceava, Gura Humorului, Brasov, Sinaia la Ioana Hotels, Cluj si Sibiu.

Pentru consumatorii ce prefera livrarea acasa, vinurile se pot comanda online de pe Carrefour-Online.ro, Vinmag.ro, EnotecaOnline, Marvin Wines, Bemag, Vindor, Lovewine.ro, Vinaria lui Tudor si Rios.ro.

Ce este nou la Averesti?

Numai aici, in Moldova cea vesela si generoasa, tara a basmelor si a legendelor, se puteau naste vite nobile precum Zghihara si Busuioaca: una salbatica, iar cealalta pretioasa, acestea reprezinta adevarate bijuterii ale patrimoniului oenologic romanesc vechi.

In lumea iubitorilor si pasionatilor de vin, Zghihara si Busuioaca sunt legende despre care se vorbeste cu nostalgie. Prin truda si patima podgorenilor de la Averesti, aceste vinuri stralucitoare sunt scoase acum iarasi la iveala, confirmand povestile tesute in jurul lor.

Vinurile proaspete si autentice s-au adunat intr-o colectie inspirata de simbolurile originale ale neamului romanesc, sub numele de “Nativ de Averesti”, ce s-au lansat in cadrul editiei de primavara a Targului Intenational de Vinuri “GoodWine”, organizat la Romexpo, in perioada 15-17 aprilie.

  • Nativus – Zghihara de Averesti: alb, sec, soi pur romanesc, bijuterie a patrimoniului oenologic romanesc vechi. Vin unic, vesel, de petrecere, dar rafinat, cu aroma placuta, discreta, de mere abia culese.
  • Nativus– Aligote de Averesti: alb, sec, soi de origine franceza care si-a gasit o a doua patrie la Averesti.
  • Nativus – Sauvignon Blanc de Averesti: alb, sec, vin ce se deschide cu arome intense de coacaze si note bogate in flori de iasomie.
  • Nativa – Busuioaca de Averesti: rose, demidulce, soi pur romanesc, bijuterie a patrimoniului oenologic romanesc vechi. Vin special si original, atat prin culoare, cat si prin notele aromatice.
  • Nativa – Traminer de Averesti: alb, demidulce, aromat si proaspat, galbui – verzui, cu gust puternic inmiresmat, tandru si generos.

Aceste 5 vinuri speciale, distribuite exclusiv in segmentul HoReCa, ce compun Colectia “Nativ de Averesti” isi vor intalni in curand degustatorii in hotelurile si restaurantele de top din Bucuresti si din tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri