Compania Plafar, controlata de Ministerul Economiei, incearca de mai multi ani sa recupere un teren de aproape 362 hectare de la Primaria Rast, judetul Dolj. Potrivit Soranei Baciu, secretar de stat in Ministerul Economiei, acesta este cel mai mare teren al companiei, pe care cultiva plantele necesare fabricarii produselor.

„Plafar au o problema cu un teren pe care cultivau plante pentru fabricarea produselor. Un primar l-a luat abuziv si nu mai putem sa-l luam inapoi. Acela era cel mai mare teren al lor”, a declarat Baciu pentru WALL-STREET.RO.

Plafar a fost infiintata in 1999, avand ca obiect principal de activitate productia, industrializarea si comercializarea la intern si la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante.

Terenul apartine Plafar din anul 2000, cand fostul Minister al Industriei si Comertului a eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate.

Totusi, in 2009, comuna Rast, prin primarul Iulian Silisteanu, nerecunoscand ca valabil certificatul de atestare a dreptului de proprietate, a actionat Plafar in judecata, revendicand terenul.

„In noiembrie 2012, Comuna Rast, prin primarul Silisteanu, a depus la Judecatoria Bailesti actiune de revendicare impotriva Plafar pentru teren, actiune care a fost respinsa, iar Tribunalul Dolj a respins recursul prin sentinta civila 3025/2012, care a ramas definitiva si irevocabila la data de 30 mai 2013”, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Economiei, actionarul Plafar.

Totusi, primarul comune Rast a refuzat „sistematic” sa inregistreze contractul de arenda si nu a eliberat adeverinta pentru teren.

Din aceasta cauza, Plafar a nu a beneficiat de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin arendas, de subventia pe suprafata pentru terenul de la Rast pentru anul 2015, termenul limita expirand la data de 10 iunie 2015.

„Dupa interventia domnului prefect al judetului Dolj, Sorin Raducanu (fost director APIA Dolj) primaria a eliberat in octombrie 2015 adeverinta necesara la APIA, insa antedatata cu data de 10 iulie 2015. Adeverinta nu a mai fost acceptata la APIA Dolj pentru completarea dosarului”, a precizat Ministerul Economiei.

Primaria Rast nu a putut fi contactata.

In 23 martie 2016, directorul Plafar a avut o intalnire cu seful APIA, insa „situatia a ramas blocata”, iar Plafar va retrimite documentatia cadastrala in vederea avizarii de catre primaria Rast si efectuarii demersurilor in vederea inscrierii proprietatii la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Dolj.

Compania a fost in insolventa in perioada 2009-2012. In 2007, Ministerul Economiei a vandut brandul companiei, pentru 1 milion de euro catre reteaua privata de farmacii Centrofarm, astfel ca Plafar a ramas doar cu un punct de lucru si fara o retea proprie de desfacere.

In 2014, Plafar a inregistrat o cifra de afaceri de 2,9 milioane de lei (5,3 milioane de euro) si pierderi de 5,7 milioane de lei. Compania avea, la sfarsitul anului 2014, aproape 130 de salariati, conform informatiilor dipsonibile la Ministerul Finantelor Publice.

Sursa foto: Ministerul Economiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri