Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), vrea sa „taie” cu 20% numarul posturilor de conducere din companie. In companie sunt circa 500 de posturi de conducere. Victor Grigorescu, ministrul de resort, a declarat ca noua organigrama va fi realizata de managementul producatorului de carbune si electricitate in acord cu partenerii sociali.

„Posturile de conducere se reduc cu 20%. Acum, ne ia trei luni sa aprobam o hartie. In anii ’90 era un inginer la 100 de mineri, acum e unul la 35-40 de oameni. Primii care trebuie sa se restructureze sunt liderii, asa mi se pare corect. Sa mai terminam cu suprapopularile astea”, a spus Grigorescu intr-o conferinta de presa.

CEO, infiintat in 2012, este al doilea cel mai mare producator de energie din Romania si a asigurat anul trecut 23,35% din necesar, in crestere fata de 21% in 2014. Compania are peste 15.000 de salariati.

Potrivit ministrului, la CEO „nu exista spectrul insolventei”, insa conducerea companiei trebuie sa faca trei lucruri, printre care un plan de eficientizare si un proiect „coerent” de investitii, care, daca s-ar realiza, ar fi un „debuseu pentru carbune” pentru o lunga perioada de timp.

„Ei au trei lucruri de facut, anume sa prezinte un plan de eficfientizare pe care sa il agreeze cu partenerii sociali. Apoi, au proiecte vechi de cativa ani. Trebuie sa clarifice daca le pot face si cum le pot face. In al treilea rand, trebuie sa lamureasca ce sa modernizeze si cum. In planul national de investitii ei au depus cu 8 proiecte, dar pot fi finantate doua”, a precizat Grigorescu.

Mahnirea Ministerului Energiei

In prima jumatate a lunii martie, Ministerul Energiei a infiintat un comitet de coordonare pentru activitatea miniera, avand in vedere ca acest sector are nevoie de masuri urgente pentru a supravietui.

Principalii producatori de carbune si electricitate din Romania sunt Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si CEO. Daca in cazul CEH, intrat deja in insolventa, este nevoie de o redimensionare masiva a intregii activitatii, de la conducerea CEO Ministerul Energiei se asteapta la „responsabilitate si profesionalism”.

„Este normal sa le cerem responsabilitate si profesionalism. Ei au surse de finantare, nu le trebuie decat un plan coerent, pentru ca daca acum trei ani un proiect era viabil, acum ar putea sa fie altfel privit. Avem mahnirea ca nu am fructificat aceste oportunitati”, a spus Grigorescu.

In luna februarie, Grigorescu a facut un apel catre toti cei care isi doresc sa scoata CEO din „zona intereselor particulare”, afirmand ca vina pentru dezastrul de la aceasta companie apartine atat ministerului, cat si sindicatelor muncitorilor Targu Jiu.

Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, a afirmat ca producatorul de energie are potentialul de a „sta singur in piata”, cu conditia sa faca ce trebuie.

„La CEO suntem suparati pentru ca au potential sa faca, dar nu au facut. Ei nu au nevoie sa stea cu mana intinsa, au potentialul sa se dezvolte singuri. Nu este nevoie sa ceara nimic”, a spus ea.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri