Dupa cinci ani, Consiliul Concurentei a castigat toate procesele cu companiile petroliere pe care le-a sanctionat cu amenzi totale de 891 milioane lei (205 milioane euro). In 2011, Autoritatea pentru Concurenta a amendat sase companii petroliere pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale de retragere simultana de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.

“Toate cele sase cazuri au fost confirmate de Inalta Curte, ceea ce reprezinta recunoasterea faptului ca deciziile noastre sunt corecte si bine fundamentate. Regulile europene de concurenta se aplica strict in Romania atat de Consiliul Concurentei, cat si de instante si nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii” a declarat intr-un comunicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

OMV Petrom a primit cea mai mare amenda, de 366,5 milioane lei, urmata de Rompetrol Downstream (159,5 milioane lei), OMV Petrom Marketing (137,2 milioane lei) si Lukoil Romania (136,8 milioane lei).

OMV Petrom, Rompetrol Downstream si Lukoil sunt primi trei cei mai mari operatori de benzinarii din Romania. Amenzi mai mici au primit Mol Romania Petroleum Products (80,2 milioane lei) si ENI Romania (11,1 milioane lei).

Amenzile Concurentei, confirmate dar reduse

Dupa ce au fost amendate, toate cele sase companii (OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Mol Romania Petroleum Products, ENI Romania si Lukoil Romania) au contestat in instanta decizia Consiliului Concurentei.

Instanta a mentinut amenzile, insa le-a redus in cazul fiecarei companii. Astfel, suma finala care a intrat in conturile ANAF este mai mica cu 20% fata de sanctiunile initiale ale Consiliului.

Amenda aplicata OMV Petrom, chiar daca a fost redusa de instanta la 297,8 milioane lei, este cea mai mare sanctiune aplicata de Consiliul Concurentei.

OMV Petrom Marketing a ramas, dupa decizia irevocabila a instantei, cu o amenda diminuata la 109,8 milioane de lei.

Instanta a redus si amenda Rompetrol Downstream la 122,7 milioane de lei. In cazul Lukoil Romania, amenda a fost redusa la 109,5 milioane lei.

MOL Romania a ramas cu o amenda redusa la 64,2 milioane lei, iar penalitatea pentru ENI Romania a fost micsorata la 8,6 milioane lei.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri