Numarul apartamentelor bransate la sistemele publice de energie termica s-a injumatatit in ultimii 14 ani. Daca in 2002 in Romania erau aproximativ 2,5 milioane de apartamente racordate, la sfarsitul lunii martie 2016 mai erau bransate 1,2 milioane, iar in viitor numarul persoanelor care vor renunta la sistemele centralizate va creste, a afirmat Catalin Draguleanu, country manager al Ariston Thermo Romania.

„Sunt judete intregi din tara unde sistemul centralizat a disparut de mult si alte judete unde debransarile au fost foarte mari in ultimii ani”, a declarat Draguleanu pentru WALL-SREET.RO.

Judetele care nu mai au sisteme publice de termoficare sunt Braila, Ialomita, Dambovita, Caras-Severin, Alba, Salaj, Satu Mare, Maramures si Bistrita-Nasaud.

Numarul apartamentelor care au renuntat la incalzirea in sistem centralizat si, in majoritate, beneficiaza acum de un alt tip de sistem de incalzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, cand erau aproximativ 30.000 de apartamente.

In topul judetelor unde s-au raportat in 2015 cele mai multe debransari s-a aflat Galati, unde aproape 20.300 de apartamente au parasit sistemul centralizat.

Pe locurile urmatoare s-au situat Constanta, cu peste 4.900 de apartamente, si Prahova, unde peste 4.200 de familii care au optat pentru de alt tip de incalzire.

„Asa cum s-a intamplat si in alte orase, estimam ca in judetele unde mai exista doar cateva zeci sau sute de locuinte bransate, acestea vor trece prin procesul de debransare. Motivul este foarte simplu: sistemul a fost construit pentru a deservi un numar de locuinte. Cand acesta s-a diminuat drastic, sistemul este ineficient si genereaza costuri mari pentru abonati”, a spus Draguleanu.

Ariston Thermo mizeaza pe inlocuirea centralelor vechi

Ariston Thermo Romania, subsidiara a producatorului italian de centrale termice Ariston Thermo, a trecut pe pierderi in 2015, de 1,5 milioane de lei, de la un profit net de 2,7 milioane de lei in 2014.

Cifra de afaceri a companiei a crescut insa cu aproape 25%, la 136,2 milioane de lei (30,6 milioane de euro), de la nivelul de 109,1 milioane de lei din 2014.

Draguleanu a afirmat ca pierderile sunt justificate de provizioanele pe care compania le-a facut pentru o serie de investitii, unele incepute deja si altele programare pentru 2017.

„Investitiile vor fi in dezvoltare si marketing, extinderea retelei de distributie si a celei de centre de service. Avem in Romania peste 300 de distribuitori autorizati cu peste 600 de magazine, precum si 250 de firme partenere pe partea de service”, a spus el.

Unul dintre motoarele afacerilor companiei va fi reprezentat de inlocuirea centralelor care si-au atins limita de functionare. In prezent, acest segment de business acopera circa o treime de vanzarile Ariston Thermo Romania.

„Intram pe zona inlocuirii centralelor termice, care devine un segment tot mai important din piata locala de centrale termice. In vanzarile noastre, inlocuirea inseamna cca. 30%. Este important de mentionat ca la o inlocuire a unei centrale pentru clienti este mult mai usor sa realizeze investitia, deoarece intreaga instalatie deja exista”, a precizat Draguleanu.

Potrivit sefului Ariston Thermo Romania, clientii romani incep sa puna tot mai mult pret pe mentenanta si pe service-ul centralelor de apartament.

Draguleanu apreciaza ca vanzarile companiei vor creste in 2016, chiar daca intr-un ritm redus fata de 2015, cand au avansat „cel putin in ritm cu piata”. Avansul vanzarilor ar urma sa fie sustinut si de trecerea la noile modele de centrale termice in condensare.

Potrivit studiilor realizate de companie, pretul unei centrale este cel mai important pentru clientii din Romania, care are o pondere de 37% in decizia de achizitie. Marca centralei si eficienta, randamentul si consumul acesteia au o importanta egala, de 23%, in timp ce criteriul perioadei de garantie si post-garantie conteaza in proportie de 11%.

„Ne asteptam la crestere economica, si vedem si o crestere pe sectorul constructiilor. In Romania, doar 30% dintre clienti isi cumpara centrala termica in rate, restul cu banii jos”, a adaugat Draguleanu.

Numarul oraselor cu sisteme publice de termoficare a scazut de aproape cinci ori

Potrivit unei analize realizate de Ariston pe baza datelor raportate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si Institutului National de Statistica, din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista sistem centralizat de termoficare.

In ultimii cinci ani, opt judete au renuntat la sistemul centralizat de incalzire. Aceste judete sunt Alba, Bistrita, Braila, Dambovita, Ialomita, Maramures, Salaj si Satu Mare.

Printre judetele cu cele mai putine locuinte bransate la sfarsitul lunii martie 2016 se numara Olt (60), Neamt (126), Mures (204), Teleorman (549) si Ilfov (728).

Cele mai multe locuinte racordate la sistemul centralizat de incalzire sunt in Bucuresti (563.000), Constanta (aproape 100.000), Bihor (66.000), Timis (62.000) si Dolj (61.000).

Citeste si:

    Totodata, parcul de centrale termice instalate in Romania este estimat la peste 2,2 milioane de unitati.

    Sursa foto: Ariston Thermo

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri