De la momentele infiintarii propriei firme, cand aceasta este cel mai dificil de condus, si pana la momentul vanzarii acesteia, antreprenorii au de infruntat o intreaga serie de provocari ce pornesc de la relatia cu investitorii si ajung la curatarea “scheletilor din dulap”. Se poate dezvolta o companie fara un fond de investitii in actionariat? In ce conditii este cel mai bine sa iti vinzi firma? Franciza sau firma antreprenoriala? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care au raspuns antreprenorii, consultantii, avocatii si reprezentantii fondurilor de investitii prezenti la conferinta M&A Outlook 2016, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu EY si PeliFilip.

Wargha Enayati, Regina Maria – Fondurile de investitii m-au invatat sa fiu mai ambitios si agresiv

  • Cred ca un antreprenor poate sa devina un executiv intr-o multinationala, dar pentru o persoana dintr-o multinationala este mai greu sa devina antreprenor.
  • O afacere de mari dimensiuni este mult mai usor de condus in comparatie cu o afacere aflata in primii 3-5 ani de viata. Eu intre 1995 si 2001 traiam in fiecare zi cu gandul ca ca afacerea ar putea sa esueze. In primele zile, cand ai putini clienti te gandesti ca poate afacerea ta a fost o idee proasta.
  • Le recomand antreprenorilor sa aiba avocati buni inaintea unei tranzactii. si sa se consulte si cu cei care experienta cu fondul, pentru a ajuta la analiza riscurilor. Sa ai un asociat in firma este complet diferit de situatia in care au un fond de investitii in firma.
  • Ca element pozitiv, fondurile de investiti pot veni cu un concept mai ambitios, cu o gandire mai mare si sa te forteze sa vii cu rapoarte organizate profesionist din punct de vedere operational si financiar, structura de care ai nevoie cand te dezvolti.

Ioana Mihai, EY - efervescenta M&A in sectorul IT, medical si financiar

  • Sectorul M&A va experimenta in acest an efervescenta in sectoare precum servicii medicale, IT, financiar, transport, curierat si logistica.
  • Pe langa aceste sectoare mai exista si zona de real estate, unde tranzactiile sunt aproape exlusiv intre investitorii financiari, iar deal-urile au loc in mod direct
  • Preventia este cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemelor antreprenorilor. Inainte de a-si vinde efectiv afacerea, antreprenorii iau legatura cu consultanti care au menirea de a evalua anumite aspecte ale business-ului si de a discuta eventualele solutii. In timp, astfel de procese pot duce chiar la o economie de costuri in tranzactia respectiva.

Horia Manda, Axxess Capital – Orizontul de exit poate fi chiar de 10 ani

  • Nu este adevarat ca motivatia unui investitor este doar de natura financiara. Este doar o modalitate de a masura succesul, iar orizontul nostru de exit nu este de 3-5 ani, poate fi chiar de10 ani. Ne identificam cu strategia acelor companii.
  • Un exit la Bitdefender nu este iminent, avand in vedere ca dezvoltatorul de software va lansa chiar saptamana viitoare o gama de solutii inovatoare, de securitate pentru segmentul enterprise, care pot duce compania pe un nou val de crestere.
  • Ne dorim sa existe colaborari cat mai apropiate intre companiile din portofoliu (n.red. portofoliul Axxes Capital), insa in realitate acest lucru este foarte greu de realizat pentru ca, avand in vedere pozitia noastra ca investitor, nu am dori sa existe o favorizare care sa devina detrimentala celeilalte parti. Este un echilibru foarte fin cand vine vorba despre aceste colaborari.
  • Cresterea valorii business-ului depinde foarte mult de performanta managementului, asa ca de multe ori pozitia noastra este de a merge in spate si de a lasa decizia managementului. Asta nu inseamna insa ca nu incercam sa promovam in mod activ colaborarea dintre diverse companii din cadrul grupului.
  • Cand o firma ajunge la un nivel de dezvoltare semnificativ, atunci listarea pe bursa poate reprezenta optiunea mai buna. Totusi, pentru o firma aflata la inceput de drum nu stiu daca listarea ar fi o experienta tocmai stralucita: ca sa te listezi ai nevoie de o transparenta sporita in fata investitorilor, transparenta care implica niste costuri ridicate. De asemenea, investitorii de pe bursa din Romania solicita randamente semnificativ mai mari decat pe alte burse, iar din acest motiv valoarea de listare a companiei poate sa ridice semne de intrebare.

Monica Statescu, PeliFilip: Tot mai multi investitori se gandesc si la un IPO ca alternativa a unei tranzactii de M&A

  • Dual tracking-ul devine un trend tot mai intalnit cand vorbim de structurarea tranzactiilor. Mai exact, sunt din ce in ce mai multi investitori care se gandesc si la varianta de a face exit prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO) pe bursa, ca alternativa la o tranzactie de M&A.
  • Au existat doua deal-uri de acest fel care au fost amanate pentru 2017 – 2018
  • Cele mai multe fuziuni si achizitii sunt asteptate anul acesta in sectorul bunurilor de consum, urmat de sectorul IT si cel bancar.
  • Multe probleme pe care antreprenorii le au de infruntat inainte de o tranzactie tin de partea fiscala. Au existat, de exemplu, situatii in care au fost descoperite taxe sau impozite neplatite sau nedeclarate. Acest aspect necesita mai multa atentie inainte de o tranzactie.
  • Cumparatorii acorda o atentie sporita situatiilor financiare inainte de o tranzactie, fiind necesar ca acestea sa fie realizate corect inaintea unui deal de M&A.

Alin Popescu, AvocatNet.ro – Am avut nevoie de un “sut in fund” pentru a ma concentra mai mult pe cresterea profitului

  • In anul 2000 un domn avocat mi-a cerut 10.000 de dolari pentru a primi recomandarile necesare pentru a intra in barou. Nu am avut banii respectivi, insa la acel moment situatia m-a bruscat fizic si psihic si mi-am propus sa fac ceva pentru a ajuta oamenii sa nu ajunga in respectiva situatie. Asa mi-am inceput cariera de antreprenor social.
  • De ce atragi un fond de investitii in actionariat? Eu de exemplu am avut nevoie de cineva care sa ma impinga de la spate sa ma concentrez pe cresterea profitului. Aveam nevoie de un asa-zis “sut in fund”.
  • Ca antreprenor este important sa comunici cu reprezentantii fondului care investesc in compania ta. Daca repsectivul fond de investitii intelege ce fel de antreprenor esti, iti vei usura foarte mult drumul interior.

Daniel Boaje, McDonald’s: Franciza nu blocheaza inovatia. Big Mac, un brand de peste 6 mld. dolari, a fost inventat de un francizat

  • O afacere in franciza nu blocheaza inovatia. Big Mac, de exemplu, este un brand evaluat la 6-8 mld. dolari, si care a fost inventat de un francizat. Acesta este tipul de de contributie pe care o au antreprenorii ca si parteneri ai unei francize.
  • Din 35.000 de restaurante McDonald’s in toata lumea, peste 80% sunt francizate. Intentia este ca aceasta cifra sa depaseasca 90%.
  • Experienta antreprenoriala este foarte importanta cand alegem francizatul. Cerem francizatilor sa renunte la orice alta afacere pe care o au deja pentru a dovedi ca toate eforturile si resursele acestora sunt investite in noua afacere.

Paul Voicu, Inventure Franchise Consulting: Piata francizelor se va dubla in 5 ani

  • Francizele genereaza in prezent doar 1,2% din PIB in Romania, in timp ce in Franta, cea mai mare piata in privinta acestui tip de afaceri, procentul este dublu. Cu toate acestea, industria se va dubla in urmatorii ani
  • In prezent exista 380 de concepte de francize, insa doar 25% au 10 unitati in franciza, 50% avand minim 3.
  • Cam toti antreprenorii romani s-au gandit la franciza, problema este cum facem lucrurile. Am o afacere de succes si vreau sa o francizez. Trebuie depus un efort pentru pregatirea in prealabil pentru iesirea in piata. Antreprenorii trebuie sa aiba un model de business scalabil si care si-a dovedit succesul.

Andrei Iancu, Cofetariile Armand: Avem primul contract in franciza pentru Cofetariile Armand

  • Avem primul contract in franciza si am fost in discutii cu foare multe persoane interesate: exista o clasa de oameni care vor sa scape de un program de 12 ore si de sedinte, insa carora le este greu sa puna bazele unui business pe piata.
  • Cand vrei sa vinzi o franciza cauti un partener care sa-ti aduca valoare; business-ul trebuie sa fie pe profit si sa aiba cerere.
  • Mai important decat aportul de capital poate fi implicarea: un francizor s-ar putea sa-ti aduca 150% din ce poti scoate tu pe locatie.
  • Sper sa avem 3 francize pana la finalul anului, vedem potential pentru 5 francize in Bucuresti. Pentru orice cofetarie este foarte greu sa intri pe piata cu o imagine buna.

Cosmin Stavaru, Bulboaca & Asociatii: Problema francizelor in Romania? Legislatia generica si neactualizata

  • In cazul legislatiei francizelor, problema consta in faptul ca legislatia este generica, neactualizata de 18 ani si cu prevederi interpretabile.
  • O alta problema este reprezentata de perioada precontractuala a contractului de franciza. In SUA, de exemplu, este foarte clar reglementata obligatia francizorului de a furniza informatiile relevante pentru candidatii la o franciza. In dreptul romanesc avem doar o prevedere care impune obligatia precontractuala de informare, dar limitata la cateva aspecte, unele dintre ele foarte confuz exprimate.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri