Romania are nevoie de un sistem de sanatate bazat pe pacienti, nu pe boli, asa cum se intampla in prezent, in care medicul si pacientul sa fie intr-o relatie de egalitate, sustine Ana Maria Marian, CEO Intermedicas, companie specializata in "second opinion", adica ajuta pacientii romani sa gaseasca o a doua opinie medicala la medici din strainatate.

Wall-Street.ro: Ce pasi ar trebui urmati pentru a ne asigura ca spitalele din Romania sunt salubre? Ce teste ar trebui realizate astfel?

Ana Maria Marian: Pentru a ajunge la un standard de igiena, vorbim despre un proces bazat pe respectarea unor proceduri. Efectuarea unor pasi izolati, neintegrati intr-un proces complex si de durata va asigura o rezolvarea punctuala, urmand ca peste ceva timp iarasi sa apara scheletele din dulap. Respectarea procedurilor de igiena merge mana in mana cu implicarea, compasiunea si disciplina de care trebuie sa dea dovada personalul medical. Asta ar duce la prevenirea infectiilor nosocomiale (n.r. infectii intraspitalicesti). Dar sa nu uitam de cladirile in care functioneaza spitalele de stat, marea majoritate mult invechite.

Acum a aparut problema igienei in spitalele de stat, demarata cu cazul Colectiv si amplificata de scandalul Hexi Pharma – dar asta nu inseamna ca problema e recenta sau ca eliminarea unei companii din piata dezinfectantilor va rezolva automat toate problemele sistemului.

Sistemul medical are cea mai mare "hemoragie" pentru ca medicii pleaca in strainatate

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate romanesc si cum credeti ca ar putea fi rezolvate rapid?

Ana Maria Marian: Cea mai dureroasa si acuta problema este scurgerea de resursa umana, spre strainatate, de care sufera sistemul medical. Niciun alt sector nu se confrunta cu aceeasi hemoragie – zeci de mii de profesionisti care au facut scoala in Romania (medici, personal medical mediu) pleaca din cauza coruptiei cronice din sistem. Acest rau care zace la radacina sistemului medical romanesc rapeste profesionistilor sansa la o salarizare normala si la o cariera. Din aceeasi perspectiva, dar din sens opus, sunt foarte putine proiecte care se deruleaza pentru aducerea inapoi a medicilor plecati. Intermedicas deruleaza un program de visiting professors, prin care medici din strainatate (o parte dintre ei medici romani plecati) vin si ofera consultatii in Bucuresti. Deschiderea acestor medici pentru a se implica in astfel de proiecte este mare, in mod sigur o coalizare a mai multor institutii medicale pot aduce o schimbare.

Responsabilizarea si responsabilitatea managerilor de spitale – din toate punctele de vedere: uman, in relatie cu pacientii spitalului; financiar, gestionarea resurselor si a proceselor de achizitie; resurse umane, in relatie cu colegii, evaluarea si responsabilizarea lor.

Wall-Street.ro: Ce facem cu personalul medical? Ce ii lipseste si cum poate fi stimulat in conditiile in care salariile nu sunt motivante?

Ana Maria Marian: Lipsa cea mai mare este aceea a unui sistem public de sanatate decent, in care medicul si pacientul sunt intr-o relatie de egalitate, in care compasiunea medicului se impleteste cu abordarea terapeutica. Decenta si sansa la o cariera „corecta”, bazata pe merit, sunt factori importanti pentru medici.

Stigmatizarea profesiei prin prezentarea cazurilor de malpraxis in presa nu ajuta deloc acest proces, este o batalie din care toata lumea iese invinsa.

Wall-Street.ro: Care ar fi trei reforme pe care, daca ati putea, le-ati impune chiar acum in sistemul de sanatate de stat din Romania?

  1. Un sistem de sanatate bazat pe pacienti, nu pe boli (asa cum este acum)
  2. Renumeratie corecta a personalului medical
  3. Eliminarea iluziei ca un sistem bazat pe o contributie minimala poate acoperi toate serviciile medicale.

Suntem pacienti si clienti ai unui sistem medical bolnav cronic. Si, ca orice boala cronica, are nevoie de un tratament sustinut pe termen lung, cu rabdare si perseverenta, cu pasi mici dar rapizi.

Wall-Street.ro: Cat de accesibil este sistemul de sanatate privat pentru cetateanul de rand si cum il putem face mai "accesibil"?

Ana Maria Marian: Nicaieri in lumea asta sanatatea nu este ieftina. Indiferent ca vorbim de un sistem de stat sau de privat, sanatatea costa. Asta este o prejudecata importanta impotriva careia trebuie sa luptam.

Sistemul de sanatate privat este accesibil pentru o parte a populatiei. Cred ca intrebarea corecta este: Vrem sa facem un sistem de sanatate accesibil tuturor? Si daca da, cum se poate face asta? In conditiile economice actuale, acesta accesibilitate nu poate fi sustinuta doar prin contributii individuale. Exista corporatii care fac, pe baza de abonament medical, mai „accesibil” acest sistem. Exista si policlinici sociale care sustin acesta „accesibilitate”.

Cred ca important este felul in care monetizam accesibilitatea. Cat de mult inseamna mult atunci cand e vorba de viata cuiva? Noi, la Intermedicas, ne confruntam des cu cazuri medicale grave, cu boli incurabile. In marea majoritatea a situatiilor se gasesc solutii financiare – fie ca e vorba de resurse private, fie ca e vorba de implicarea anumitor fundatii.

Citeste si:

    In acest moment vad ca fiind greu de infaptuit o colaborare oficiala intre sistemul medical public si cel privat.

    Wall-Street.ro: Cum pot cele doua sisteme de sanatate (public si privat) sa colaboreze? Ce parghii pot fi create si unde se blocheaza lucrurile?

    Ana Maria Marian: Colaborarea dintre cele doua sisteme se poate baza mult pe complementaritate – atat din punctul de vedere al serviciilor oferite, cat si prin prisma accesibilitatii. In acest moment vad ca fiind greu de infaptuit o colaborare „oficiala” intre cele doua sisteme. Cazurile rezolvare in comun, de medici din sistemul de stat impreuna cu medici din sistemul privat, pot pune o baza acestui concept. Incet-incet, pacientii pun o presiune, de jos in sus, pentru realizarea acestor colaborari.

    Parteneriatele public-privat pot sa nu fie necesare neaparat si pot duce mai degraba la esec decat la succes. Sunt tari unde functioneaza, iar in altele nu sunt deloc eficiente.

    Citeste si:

      Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri