Elcen, producatorul de energie electrica si termica, controla de Ministerul Energiei, a achizitionat in anul 2009 licente pentru pachetul Microsoft Office si pentru sistemul de operare Windows Vista pe ca nu le-a folosit niciodata si nici nu le instalat pe vreun calculator, paguba fiind in valoare de peste 613.000 lei, arata un raport al corpului de control al premierului, in urma unui control realizat in toamna anului trecut.

Astfel, in urma verificarilor, corpul de control al premierului a descoperit ca, in anul 2009, Elcen a cumparat, de la o societate al carei nume este ascuns in sinteza raportului, 400 de licente Microsoft Windows Vista, in valoare de 260.571,75 lei fara TVA, si 400 de licente ale suitei Microsoft Office, in valoare de 636.027,36 lei fara TVA, conform News.ro

Licentele includeau si dreptul de actualizare (upgrade) la ultima versiune de produs comercializata pe toata durata contractului

In acest fel, pachetul achizitionat includea, practic, 400 de licente Windows 7 si 400 de licente Office 2010, arata raportul corpului de control.
"Achizitia a fost realizata fara o analiza temeinica la nivelul autoritatii contractante a necesarului de produse software si a compatibilitatii acestora cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le detinea si utiliza", arata raportul.

Inspectorii guvernului au descoperit ca, pana la 30 aprilie 2015, "societatea Elcen SA nu a utilizat (nici nu a instalat) cele 400 licente Microsoft Windows Vista pe care le-a achizitionat si receptionat in cursul anului 2009 si nu a exercitat dreptul de upgrade la ultima varianta de produs comercializata pentru toate licentele achizitionate".

Mai exact, Elcen nu a utilizat si nici macar nu a instalat 278 licente Microsoft Windows 7, adica 69% din licentele cumparate, si 206 licente Microsoft Office 2010, sau 51% din cele la care avea dreptul.

"Neutilizarea acestor licente a fost motivata de catre reprezentantii societatii Elcen SA prin aceea ca produsele software nu au fost compatibile cu echipamentele hardware pe care operatorul economic le detinea", se arata in raportul corpului de control al premierului.

In total, Elcen a platit 1,08 milioane lei pentru licente, din care 613.767 lei, adica 57% din valoarea totala, reprezinta suma achitata pentru licentele platite, receptionate, dar neinstalate si nefolosite, reprezentand "paguba cauzata patrimoniului societatii", concluzioneaza raportul.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri