Compania Imprimeria Nationala a realizat anul trecut afaceri de 370,53 milioane lei (83,35 mil. euro), cu 11% mai mici decat cele din 2014, dar cu 22% peste bugetul aprobat la inceputul anului, in conditiile in care in 2014 a derulat intens programul de tiparire a cardurilor de sanatate, in timp ce profitul net a urcat cu 60%, la 138,07 milioane lei (31,06 mil. euro), pe fondul taierii de costuri.

In 2014, cifra de afaceri a companiei de stat care produce cartile de identitate si pasapoartele s-a ridicat la 416,85 milioane lei, iar bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2015 prevedea un nivel al afacerilor de 304,02 milioane lei. Totodata, profitul consemnat in 2014 s-a situat la 89,17 milioane lei, imprimeria estimand initial o reducere a castigului net la 87 milioane lei pentru exercitiul anului 2015, potrivit News.ro.

Veniturile totale inregistrate anul trecut s-au redus cu 4% fata de 2014, la 375,05 milioane lei, insa au fost cu 20% peste planificare, potrivit raportului anual al imprimeriei. Pe de alta parte, compania a efectuat cheltuieli aproximativ in linie cu bugetul, acestea ajungand la 209,47 milioane lei, suma cu 25% mai mica decat cheltuielile avute in anul precedent. Astfel, cheltuielile cu materiile prime si consumabile au scazut cu circa 25%, de la 130,25 milioane lei la aproape 97 milioane lei, avand in vedere necesarul din 2014 pentru emiterea cardurilor de sanatate solicitate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).

Pe de alta parte, costurile cu personalul au urcat cu 7,7% fata de anul precedent, la 33,61 milioane lei, desi au fost mai mici cu 4% (circa 1,3 milioane lei) fata de programul aprobat pentru anul trecut. Cresterea a avut loc ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu 12% cu salarii si indemnizatii, care au totalizat 27,32 milioane lei, contrabalansate de costurile cu asigurarile si protectia sociala, in scadere cu 9%, la 6,3 milioane lei. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, Imprimeria avea anul trecut un numar mediu de 471 de angajati.

Compania si-a diminuat cu 35% datoriile pe care trebuie sa le achite in mai putin de un an, la 87,75 milioane lei, si a achitat anul trecut suma de 46,5 milioane lei datorata la banci, care fusese contractata pe un termen mai mare de un an. Raportul anual noteaza ca imprimeria a achitat in 2015 datoriile catre furnizorii sistemului IT&C pentru pasapoartele electronice. Totodata, compania si-a majorat capitalurile proprii cu 22%, la 515,83 milioane lei. Imprimeria este controlata intergral de statul roman prin Ministerul Finantelor Publice. Compania este condusa de Sorin Toader, care a fost numit director general in iulie 2015, primind un mandat de doi ani si jumatate, pana la 15 ianuarie 2018.

Imprimeria Nationala, infiintata in 1839, produce cartile de identitate (tiparite si electronice), cartile de rezidenta, cele de alegator, formularele pentru aplicarea vizei flotante, colantele pentru vize biometrice sau titlurile de calatorie pentru cetatenii romani si cele provizorii pentru cetatenii din statele UE. De asemenea, mai are in portofoliu, printre altele, pasapoartele temporare si pasapoartele electronice, permisele de mic trafic de frontiera, timbrele, banderolele si etichetele utilizate la marcarea produselor accizabile, certificatele de trezorerie, bonurile de tezaur, timbrele fiscale si imprimarea de formulare tipizate sau cu regim special.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri