„Noua forma a Legii 321 este in primul rand o lovitura data consumatorului - care nu va mai putea decide ce cumpara pentru ca totul va fi hotarat politic – dar si fermierilor locali competitivi, care de asemenea risca sa fie exclusi, tot pe criterii politice, din comertul modern. Este evident ca astazi in Parlamentul Romaniei s-a votat impotriva marilor retaileri, fapt pe care il consideram complet nedrept si nejustificat. Credem ca aceasta lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au aratat ca in Romania poti ocoli concurenta printr-o combinatie politico-legislativa”, se arata in comunicatul AMRCR.

Reprezentantii AMRCR subliniaza ca „toata aceasta campanie denigratoare la adresa supermarket-urilor este orchestrata exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publica a fost deliberat indusa in eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale romanilor, patriotismul”.

Printre efectele pe care aceasta lege le-ar putea avea asupra economiei se numara „cresterea preturilor si nasterea unei spirale inflationiste greu controlabile, reaparitia practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de munca si chiar o sub-aprovizionare comerciala, toate decontate in final de consumatorul obisnuit”, cred membrii AMRCR.

Citeste si:

Potrivit legii, cel putin jumatate din produsele vandute trebuie sa fie romanesti. Mai exact, „comerciantii — persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern”.

Anul trecut a fost unul profitabil pentru marile retele de retail, care, cumulat, au bifat afaceri de aproape 10 mld. euro si un profit de peste 260 de mil. euro.

Topul miliardarilor in euro din retailul romanesc: new entry in 2015

Topul miliardarilor in euro din retailul romanesc: new entry in 2015

Sursa foto: Kzenon, Shutterstock