ELCEN si RADET vor lucra impreuna, dupa un grafic comun, pentru a putea fi asigurate caldura si apa calda in sezonul rece, iar Primaria Capitalei va aloca, pe langa cei 3,5 milioane de euro necesari pentru reparatiile RADET, inca 70 de milioane de lei pentru subventiile restante catre ELCEN.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a intalnit, miercuri, cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si cu managementul ELCEN pentru a discuta despre problemele dintre RADET si ELCEN. La finalul intalnirii, cei doi au anuntat ca au stabilit ca cele doua companii vor face reviziile si reparatiile in acelasi timp, dupa un grafic comun, care va fi gata pana joia viitoare, un alt grafic urmand sa fie fixat pentru esalonarea datoriilor catre ELCEN, conform News.ro

In plus, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca ministrul Energiei, dar si conducerea ELCEN i-au solicitat plata unor datorii restante, respectiv subventiile care nu au mai fost achitate din luna martie.

"De comun acord am decis ca trebuie sa ne implicam, Primaria Capitalei si Ministerul Energiei, pentru asigurarea agentul termic pe perioada de iarna in toate institutiile, dar si in locuintele bucurestenilor. Pentru acest lucru, am stabilit de comun acord ca reviziile ELCEN sa poata permite un program de reparatii si din partea RADET, pentru a nu exista o alocare de timp dupa reviziile ELCEN, ci in aceeasi perioada sa se faca si cele de la RADET. Saptamana viitoare va fi o sedinta de Consiliu General in care se va aloca o suma pentru reparatii urgente necesare RADET si, de asemenea, se va aloca o suma, ca parte a datoriei pe care RADET o are catre ELCEN, urmand ca, in perioada urmatoare, specialistii nostri in finante sa stabileasca un calendar de esalonare a acestei datorii”, a spus primarul Capitalei.

Gabriela Firea a adaugat ca suma de 3,5 milioane de euro care ar urma sa fie alocata de CGMB pentru reparatii urgente in vederea pregatirii pentru sezonul de iarna, ar urma sa fie completata, la rugamintea ministrului Energiei, cu o alta suma care sa reprezinte datoria cea mai presanta, si anume subventia neachitata de primarie in ultimele sase luni catre ELCEN.

"Am agreat acest mod de lucru pentru ca este un mod corect de a te raporta la colaboratorii pe care ii ai, la entitatile economice, si anume sa iti platesti datoriile, mai ales atunci cand exista aceasta posibilitate. Eu am mostenit aceasta situatie, cateva luni de zile nu s-a mai platit subventia din partea Primariei Generale a Capitalei, subventie care putea fi onorata. Ieri am avut o intalnire cu reprezentantii directiei economice si aceste sume existau si puteau fi transferate ca parte a acestei datorii”, a spus edilul.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a apreciat ca discutia a fost pragmatica si axata pe solutii concrete

"Am pornit de la doua idei, si anume ca avem cateva lucruri care trebuie rezolvate in perioada urmatoare prin stabilirea unui grafic de lucrari si de reparatii ce trebuie executate pe perioada verii pentru a ne pregati pentru sezonul rece, prin stabilirea unui grafic care sa asigure ca aceste lucrari sunt facute in comun si ca au un impact minim asupra consumatorului final”, a spus demnitarul.

Grigorescu a mai precizat ca va discuta cu reprezentantii PMB si pentru solutii pe termen lung privind cele doua companii, dar deocamdata intalnirile vizeaza perioada imediat urmatoare.

"Ce este important este ca vom face impreuna un grafic de reparatii si sigur ca vom aloca impreuna si resurse financiare, proportional cu nevoile acestor companii pentru a acoperi necesarul. Cum anume, tehnic, este un sistem care se va stabili la nivel tehnic intre companii si cei responsabili cu acest lucru”, a mai spus ministrul.

Directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, a precizat ca subventiile neplatite din luna martie de catre PMB totalizeaza 70 de milioane de lei, iar la inceputul saptamanii viitoare urmeaza sa se stabileasca daca suma de 3,5 milioane de euro, care ar urma sa fie alocata prin rectificare bugetara, va merge catre reparatii sau tot in contul ELCEN.

"Pana joia viitoare vom raporta ministerului un grup de lucru care va coordona in perioada urmatoare un program de reparatii. Va exista un dispecerat comun RADET-ELCEN si exista disponibilitate totala din partea ELCEN de a face echipa cu RADET pentru a face reparatii unitare. Va fi coordonat de mine, voi cere solutii de la RADET pentru a putea raporta, pana joia viitoare, modul in care se vor derula lucrarile.

(...) Saptamana viitoare ma voi intalni cu doamna primar si, impreuna cu directia economica a Primariei Generale, vom face o esalonare a acestei subventii, care nu este alocata din luna martie. Sunt convins ca vom gasi solutii. Nu cerem luna de pe cer, dar cerem banii care ne revin din acest exercitiu financiar. Am toata disponibilitatea sa gasim solutii optime”, a spus Nicolaescu.

El a precizat ca, in cadrul intalnirii care va avea loc luni se va stabili daca exista si o alta solutie in afara celei de a se aloca suma de 3,5 milioane de euro necesara pentru reparatiile RADET, precum si cum vor fi esalonate platile.

"Deci luni vom sti cum sunt repartizate aceste sume. Aceasta relatie comerciala (intre RADET si ELCEN – n.r.) se deruleaza sub OUG 115 care spune ca toti banii sa mearga intr-un cont unde sunt stabilite niste procente, adica 60,5 la suta ELCEN, 30 la suta RADET si ceilalti pentru ceilalti participanti la acest serviciu. (...) Poprirea pe conturi a fost instituita pentru ca, dupa verificarile corpului de control, avem obligatia sa recuperam creantele. Nimeni nu zice sa ne dea toata datoria, dar sa ne dea o parte ca sa ne putem desfasura si noi activitatea”, a mai spus directorul ELCEN.

Sursa foto: Kuzma / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri