Compania CEZ Romania, din grupul ceh CEZ, se pregateste de transformare. Dintr-o companie “clasica” de productie, distributie si furnizare a energiei electrice, CEZ vrea sa devina una “digitala”, centrata pe client. Pe langa asta, compania se pregateste de lansarea pe piata a propriilor prize pentru incarcarea masinilor electrice, avand in vedere ca “acesta este viitorul”.

“Anul trecut s-a incheiat o etapa, dar a inceput o alta, in care vrem sa absorbim toate schimbarile care se petrec in aceasta industrie. Sunt multe tehnologii noi. Am inceput sa construim o companie flexibila, care are in centru clientul, dar va fi una total digitala”, a declarat Martin Zmelik, CEO al grupului CEZ Romania, intr-o conferinta de presa.

In 2015 s-au implinit zece ani de cand grupul ceh a intrat pe piata distributiei si furnizarii de electricitate. Cehii au cumparat, in 2005, firma Electrica Oltenia, de la compania de stat Electrica SA.

CEZ detine doua prize electrice, in Pitesti si Craiova, unde posesorii de masini electrice pot reincarca gratuit. Compania va construi in 2016 inca 2-3 astfel de statii si are in vedere extinderea pe acest segment in toate marile orase din regiunea in care isi desfasoara activitatea.

Unitatile ar putea fi construite in Targu Jiu, Drobeta sau Alexandria, posibil si in Bucuresti. CEZ a inceput, de asemenea, diversificarea flotei auto prin achizitia de modele electrice si hibrid.

“Dezvoltarea de chargere tine de viziunea noastra, pentru ca noi credem in dezvoltarea acestei industrii. Asta nu e ceva care sa genereze un venit in plus pentru noi, dar este un pas in educarea pietei si speram sa devina ceva stabil in activitatea noastra. Vrem sa promovam acest tip de activitate pentru ca acesta este viitorul industriei auto”, a precizat Zmelik.

Doina Vornicu, CEZ: Trebuie sa ajungem din urma clientii in ce priveste digitalizarea

Unul dintre obiectivele CEZ este sa de adapteze cerintelor actuale ale clientilor, care “sunt deja in era digitala”, a spus Doina Vornicu, director de operatiuni in CEZ Romania, prezenta in conferinta.

Pentru asta, CEZ are proiecte de introducere a smart metering-ului, in zona de eficienta energetica, dar si de “transformare” a celor aproape 800 de electricieni din companie.

“Clientii sunt deja in era digitala, trebuie sa ajungem si noi acolo pentru a le furniza serviciile de care au nevoie. Ne adaptam, reinventam procese si cautam sa prestam ce vrea clientul”, a spus Vornicu.

Ea a afirmat ca grupul are in derulare si o serie de cercetari pe zona stocarii de electricitate. Din cei 800 de electricieni din CEZ Distributie, 250 lucreaza deja in statii automatizate, iar numarul lor ajunge la aproape 400. CEZ are in total in Romania aproape 1.780 de angajati.

Totodata, CEZ a inceput un proiect de eficienta energetica in judetul Dolj, unde a construit un sistem de iluminat public, si a finalizat cateva proiecte de smart metering.

Reactiile clientilor la smart metering: Intre bucurie si frica de spioni

CEZ a derulat si cateva proiecte-pilot de introducere a contoarelor inteligente, care permit, printre altele, citirea de la distanta a consumurilor de electricitate. Care a fost reactia clientilor la smart metering, domeniu in care Vornicu a spus ca grupul ceh va investi sume “importante”.

“Foarte multi se bucura, pentru ca dispare factura de regularizare si isi pot urmari singuri consumul in timp real. Sunt si voci care contesta acest proiect, pentru ca au impresia ca ar putea fi spionati. Trebuie sa vedem si cum va fi legislatia. Totusi, balanta e pozitiva, sunt mai multi cei care sunt interesati”, a afirmat Vornicu.

Daca in 2008 durata medie a intreruperilor pe fiecare client era de 721 de minute pe an, in 2015 a scazut la 389 de minute. In 2016, compania isi propune ca acest indicator sa mai scada cu 10%.

“Nu vreau sa facem o scuza din asta, dar reteaua de distributie a energiei din Oltenia este diferita de celelalte. Sunt multe sate razlete, aflate la distante mari unele de altele”, a adaugat Zmelik.

Alte planuri ale CEZ pentru 2016 sunt imbunatatirea performantei pe zona producerii de energie in microhidrocentrale si reducerea pierderilor aferente distributiei electricitatii, care se ridica anual la 10,62%, din care 6-7% sunt pierderi tehnice, iar restul energie consumata ilegal, adica furata. CEZ furnizeaza electricitate catre 1,4 milioane de locuri de consum.

Sursa foto: CEZ Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri