Numarul de someri a crescut surprinzator in luna mai a acestui an cu 8.585 fata de luna aprilie, pana la 581.178, iar rata somajului a urcat la 6,6%, dupa patru luni de scadere, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS), scrie News.ro.

Pentru luna aprilie, statisticile provizorii au indicat o scadere usoara a numarului somerilor comparativ cu luna precedenta, la 572.593, iar rata somajului a fost de 6,4%, calculata dupa metodologia Biroului International al Muncii (BIM), nivel minim din ultimii sapte ani.

Luna mai este prima luna dupa decembrie 2015 in care s-a inregistrat o crestere a somajului in Romania, releva seriile INS.
Totusi, fata de luna mai 2015, numarul de someri a scazut in luna mai 2016 cu circa 40.800.

Somajul este mai mare in randul barbatilor, cu o rata de 7,3% in luna mai, in timp ce, in randul femeilor, somajul este de doar 5,6%, mai arata datele oficiale.

Autoritatile publica, constant, si numarul de someri inregistrati oficial in evidentele oficiilor pentru forta de munca.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la sfarsitul lunii mai, 410.509 someri erau inregistrati oficial, ceea ce corespunde unei rate a somajului de doar 4,6%.

Insa conform standardelor BIM, numarul de someri este calculat prin anchete in gospodarii, care arata ca numarul de someri este, in realitate, mai mare.

Datele privind somajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de catre specialisti, pentru ca reflecta mai bine somajul real la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri