Preluarea activelor SABMiller este in vizorul fondurilor de investitii din Statele Unite si Europa, care vor sa se alieze pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, in valoare de pana la 7 miliarde de euro, conform unor surse apropiate situatiei, citate de Bloombeg, conform News.ro

Activele din Cehia, Polonia, Ungaria, Romania si Slovacia sunt scoase la vanzare in cadrul preluarii de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice SABMiller de catre grupul belgian AB InBev.

AB InBev, producatorul marcilor Budweiser si Stella Artois, s-a oferit sa vanda activele europene ale SABMiller pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare pentru preluare, una dintre cele mai mari din istorie. Vanzarea, administrata de Lazard in numele AB InBev, este asteptata sa fie lansata la sfarsitul lui septembrie, potrivit surselor, care avertizeaza ca grupul belgian vrea sa finalizeze mai intai preluarea SABMiller, inainte de a incepe negocierile pentru brandurile care includ liderul de piata din Cehia Pilsner Urquell.

AB InBev vrea sa atraga oferte pentru intregul portofoliul de active din Europa Centrala si de Est, pentru a evita vanzarea pe bucati.
Fondul european de investitii Advent ar putea fi unul dintre cei mai hotarati cumparatori ai marcilor europene de bere, potrivit surselor.
Advent a atras in martie fonduri de 13 miliarde de dolari, avand capacitatea financiara sa depuna singur o oferta, au spus sursele, mentionand o investitie mixta anterioara, din 1996, in producatorul de bere Miercurea Ciuc.

Alti ofertanti trebuie sa se asocieze intr-un consortiu pentru a indelini cerintele de pret ale AB InBev. Reprezentantii AB InBev, SABMiller si Advent au refuzat sa comenteze. Actionari activisti au cumparat titluri ale SABMiller in ultimele saptamani, in speranta unei oferte mai mari din partea AB Inbev, dupa ce deprecierea lirei sterline a facut oferta in numerar mai putin atractiva.

Fondurile de investitii sunt interesate sa investeasca in marci de bere din Europa Centrala si de Est, unde consumul de alcool ramane ridicat, oferind spatiu de dezvoltare. Pilsner Urquell, de exemplu, are o cota de circa 40% pe piata berii din Cehia, unde consumul pe cap de locuitor este cel mai ridicat din lume.

Alte marci sunt Dreher in Ungaria, Tyskie si Lech in Polonia, Ursus in Romania si Topvar in Slovacia. Vanzarea, evaluata la 5-7 miliarde de euro, a atras interes din partea unor fonduri prezente in Europa Centrala si de Est, intre care Mid Europa Partners, care este in cautarea unui partener, au aratat sursele.

R2G din Cehia cauta la randul sau sa faca parte dintr-o alianta si discuta cu posibili ofertanti, in efortul de a avansa o oferta competitiva, a spus una din surse. Reprezentantii R2G au refuzat sa comenteze, iar cei ai Mid Europa nu au fost disponibili pentru comentarii.
Fondurile de investitii de dimensiuni medii discuta optiunile cu fonduri occidentale mari, intre care KKR si Bain Capital din SUA si BC Partners si PAI Partners din Europa.

Producatorul de bere Asahi Group Holdings, cel mai mare din Japonia, care si-a anuntat interesul pentru marcile Peroni, Grolsch si Meantime din februarie, ar putea fi interesat de activele din Europa Centrala si de Est al SABMiller. Compania japoneza ar putea avea insa nevoie de timp pentru finalizarea preluarii de 2,55 de miliarde de euro a Peroni, Grolsch si Meantime, inainte de a trece la o noua tinta, potrivit surselor.

Asahi, KKR, BC Partners si PAI au refuzat sa comenteze, iar cei ai Bain Capital nu au fost disponibili pentru comentarii.
Intre timp, firma ceha de investitii J&T a semnalat interesul de a face o oferta, cu toate ca tinta sa principala este Pilsner Urquell, a spus o alta sursa. J&T, ai carei reprezentanti au refuzat sa comenteze, este detinuta partial de fondul chinez CEFC, care in 2015 a cumparat un producator mai mic de bere din Cehia, Pivovary Lobkowicz.

SABMiller, al doilea mare producator de bere la nivel mondial, este prezent pe piata romaneasca prin intermediul Ursus Breweries, care detine unitati de producere a berii la Timisoara, Buzau, Brasov si o unitate de productie de capacitate mica la Cluj. Totodata, grupul a achizitionat in 2009, prin Ursus Breweries, producatorul Bere Azuga.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri