Nuclearelectrica, compania de stat care administreaza centrala nucleara de la Cernavoda, a inregistrat pierderi de 37,8 milioane lei in primul semestru al acestui an. Nuclearelectrica a inregistrat aceste pierderi din cauza faptului ca reactorul 1 a fost oprit timp de 51 de zile pentru reparatii, rezultatele fiind influentate negativ si de diferentele nete de curs valutar, potrivit raportului transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Profit de 2,9 milioane lei in primul semestru pentru Nuclearelectrica

Nuclearelectrica a avut un profit net de 2,9 milioane lei in primul semestru al anului trecut. Productia de energie electrica a companiei s-a ridicat in primele sase luni la 4.804 GWh, in scadere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut, cand Nuclearelectrica a produs 5.103 GWh.


Veniturile din exploatare au fost de 742,2 milioane lei (mai mici cu 14%, fata de primul semestru din 2015), din care veniturile din vanzarea de energie electrica au fost de 722,5 milioane lei, in prima parte a acestui an, mai mici cu 9%, din cauza ca programul de oprire planificata a unitatii 1 a avut o durata dubla comparativ cu cea din anul 2015, care a durat doar 24,8 zile, conform News.ro.

Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavoda, oprit timp de 51 de zile

Reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavoda a fost oprit in trimestrul al doilea al acestui an timp de 51 de zile, fata de durata aproximativa normala de 30 de zile, “fapt ce a determinat scaderea cantitatii de energie vanduta cu 7,09% (aproximativ 367 GWh)”, arata compania.

Nuclearelectrica a anuntat inca de anul trecut ca in semestrul I 2016, unitatea 1 a centralei de la Cernavoda va intra intr-un program prelungit de oprire planificata care a implicat realizarea unor lucrari suplimentare de intretinere a generatorului de aburi, lucrari care se realizeaza o singura data pe durata initiala de viata de 30 de ani a unei unitati nucleare.

“Oprirea planificata prelungita a Unitatii 1 ar fi putut fi programata si dupa anul 2016, respectiv in cadrul opririi planificate a Unitatii 1 din anul 2018, insa beneficiile asociate investitiei ar fi fost diminuate fata de scenariul realizarii acesteia in oprirea planificata din 2016”, spun oficialii companiei, in raportul semestrial.

In semestrul I 2016, cantitatea de energie vanduta de companie pe baza contractelor reglementate, pe piata libera si pe piata de echilibrare este de 4.825.706 MWh, cu 1,4% peste programul de vanzari, de 4.757.434 MWh.

“Tinand cont de executia bugetului de venituri si cheltuieli pentru primul semestru al anului 2016, coroborata cu elementele de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli avute in vedere pentru anul 2016 , estimam ca tintele de profit operational pot fi realizate in conditii corespunzatoare. Un element de incertitudine asupra rezultatului financiar net il adauga rezultatul financiar care este influentat semnificativ de fluctuatiile monedelor euro, dolarul canadian si dolarul american in principal”, se mentioneaza in raport.

Valoarea totala a programului de investitii al Nuclearelectrica pentru anul 2016 este de 255,39 milioane lei, din care in primul semestru s-au realizat 77,52 milioane lei, adica 30% din programul planificat. Societatea nationala Nuclearelectrica a obtinut, in 2015, un profit net in valoare de 149,84 milioane lei, in crestere cu 13% fata de profitul net de 133,06 milioane lei inregistrat in anul 2014, precum si un rezultat global total de 154,45 milioane de lei. Actionarul majoritar al companiei este statul roman, care detine o participatie de 82,49% din totalul actiunilor.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri